Derfor er den ville vesten et perfekt spilltema

Foto: Shutterstock

Den ville vesten fortsetter å inspirere og fascinere – både innen film, TV-serier og ikke minst spill. Det er tilfelle selv om vi lever i en digital tidsalder mange tusen mil fra den endeløse prærien i USA. Det er mange forskjellige spill-franchiser som tar oss med til den ville vesten. Disse befinner seg også innen helt forskjellige spillsjangere, fra action-eventyret Red Dead Redemption til spilleautomaten Dead or Alive.. 

Red Dead Redemption – hardbarket western

Det første Red Dead Redemption-spillet ble lansert av Rockstar Games i 2010, og mottok svært positive omtaler. Oppfølgeren Red Dead Redemption 2 hadde premiere i 2018, og anmelderen i Aftenposten omtalte det som «årets mest imponerende dataspill». Det er verdt å merke seg med en gang at begge spillene er vurdert som PEGI 18, det vil si at de har en atten års aldersgrense.

 

Red Dead Redemption kan sammenlignes med en interaktiv film, i den betydning at mange små beslutninger og detaljer kan få store konsekvenser i takt med at handlingen utvikler seg. Spilleren kan utforske gigantiske vakre naturområder, noe som balanserer den til tider voldelige og brutale historien. 

Dead or Alive – høye innsatser i den ville vesten

Pengespill var populær underholdning i den ville vesten, derfor er det ikke rart at mange populære kasinospill på nett er inspirert av den ville vesten. Det dreier seg da ikke bare om kortspill, men også om spilleautomater – Dead or Alive spilleautomat fra NetEnt er uten tvil den mest kjente.

 

Dead or Alive er ikke tilknyttet verken bandet eller videospill-serien, men er altså en nettbasert spilleautomat. Det første Dead or Alive-spillet ble lansert av NetEnt i 2009, og oppfølgeren Dead or Alive 2 kom på markedet i 2019. Oppfølgeren inneholder mange av de samme elementene som det opprinnelige spillet, men byr på betydelig oppgradert grafikk og lyd. Derfor kan det for mange nye spillere være greit å gå rett til Dead or Alive 2, og kanskje heller prøve det første spillet senere hvis du blir nysgjerrig på det.

 

Dead or Alive henter selvfølgelig mye av estetikken fra den ville vesten, med klassiske western-omgivelser, et rolig soundtrack og symboler med sheriff-stjerner, cowboy-boots og mye mer. Lydeffektene vil også gjøre at du føler at du virkelig er på plass i den ville vesten, med revolverlyder og skyting.

The Oregon Trail – retro så det holder

Nordmenn har ikke nødvendigvis et forhold til begrepet Oregon Trail, men i USA kjenner de aller fleste til historien om den viktige ruten for amerikanske emigranter, som førte dem fra delstaten Missouri, over Rocky Mountains og til Vancouver i delstaten Washington. Det var denne strabasiøse reisen inn i den ville vesten, sammen med valgene som må tas underveis, som var utgangspunktet før det aller første The Oregon Trail-spillet, som ble laget på en HP 2100-datamaskin i 1971.

 

Det aller første spillet kjørte på en datamaskin uten skjerm, noe som er vanskelig å forestille seg i dag. Utviklingen i spillet ble helt enkelt skrevet ut på en terminal, og alt var selvfølgelig tekstbasert. Hvis det høres litt vel retro ut i 2021, finnes det også lettere tilgjengelige versjoner – Gameloft lanserte faktisk den siste versjonen av dette western-inspirerte eventyret på Apple Arcade så sent som i år.