Du vil aldri gjette det: Dette er Skottlands utrolige nasjonaldyr

19/04/2024 22:51

Sofie

Underholdning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du trenger ikke reise til Skottland for å se dyret.

Verdens land har ofte valgt et symbol, typisk et dyr, som er viktig for deres kultur og historie. Disse symbolene har flere formål: de bidrar til å feire og bevare nasjonale skikker og verdier, styrke landets image internasjonalt og påvirke både diplomati og turisme.

Mange kjenner for eksempel til den amerikanske ørnen og vet at Danmark har det røde ekornet som nasjonaldyr.

Skottland skiller seg imidlertid ut ved å velge et uvanlig symbol: enhjørningen, et mytisk dyr som har dyp betydning for landet.

Ifølge kilder viser Skottlands valg av enhjørningen hvordan de skiller seg fra andre lands mer tradisjonelle dyresymboler. Enhjørningen, som står for magi, uskyld og uavhengighet, symboliserer Skottlands kulturelle verdier og selvforståelse.

Interessen for enhjørningen i Skottland startet på 1100-tallet under kong Vilhelm I, da den ble en del av Skottlands våpenskjold for første gang. Denne tidlige adopsjonen viser en sterk tilknytning til symbolikken om styrke, renhet og uavhengighet som har vært viktig for skottene gjennom tidene.

Det skriver Actaulno.

Enhjørningen, ofte avbildet som en hvit hest med et vridd horn, er omgitt av legender om dens helbredende krefter og evne til å rense vann, og understreker dens renhet og ynde.

Under kong James III på 1400-tallet ble enhjørningens betydning for Skottland enda sterkere da Tistelordenen ble etablert og tok enhjørningen som symbol.

Dette understreket dens rolle som beskytter og symbol på styrke. Gjennom århundrene har bruken av enhjørningen i skotsk heraldikk forsterket dens status i den nasjonale identiteten.

Det er også verdt å merke seg at enhjørningen, i motsetning til mer aggressive symboler valgt av andre land, står som et symbol på makt, og reflekterer Skottlands søken etter uavhengighet og evne til å takle utfordringer med både styrke og magi. Dette viser en dypere forståelse av makt som verdsetter mytologi og fantasi.

I dag er enhjørningen et kjært symbol for skottene, et ikon for nasjonal stolthet som feires i både kunst og litteratur, og minner om magien til Skottlands arv og ånd. Skottlands valg av enhjørningen som nasjonaldyr viser derfor ikke bare en nysgjerrighet, men et sterkt uttrykk for verdiene og den spesielle identiteten som skottene verdsetter.

Enhjørning fra Jedburgh i Skottland. Foto: Shutterstock

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.