Hvorfor kan bare noen mennesker brette tungen?

15/03/2024 12:00

Sofie

Underholdning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du også lurt på hvorfor ikke alle mennesker kan brette tunga?

Den menneskelige tungen, utstyrt med muskler som arbeider unisont, gjør oss i stand til å utføre ulike bevegelser som å folde, rulle og strekke tungen.

Men det er bare noen få som har den fascinerende evnen til å brette den til et "U".

Eksperter som Olavo Siqueira, genetiker og onkogenetiker Samuel Nogueira antyder at evnen til å folde tungen kan ha å gjøre med fleksibiliteten til tungens muskler og sener samt formen på ganen.

Denne egenskapen ser ut til å være påvirket av eksterne miljøfaktorer som livsstil i barndommen, men bestemmes først og fremst av genetikken som er arvet fra foreldrene.

Forskning viser at genetisk arv er kompleks og involverer flere gener med små effekter. Videre kan evnen til å brette tungen læres, noe som tyder på at miljøfaktorer også spiller en rolle i tilegnelsen av denne evnen.

Eksperter bemerker at det ikke ser ut til å være noen direkte evolusjonær fordel knyttet til evnen til å brette tungen.

I stedet fungerer det som et eksempel på hvordan menneskekropper kan vise spesifikke og unikt komplekse genetiske egenskaper.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.