JK Rowling "ser frem til å bli arrestert" for brudd på kontroversiell lov

02/04/2024 16:00

Mikkel Sletta

Underholdning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny lov mot hatkriminalitet faller langt fra i smak hos forfatteren JK Rowling.

Harry Potter-forfatteren er mildt sagt kritisk til loven som beskytter transpersoner, men som ifølge Rowling ikke hjelper mennesker født som kvinner.

Loven inkluderer en ny lovbrudd av «truende og støtende oppførsel ment å oppfordre til hat».

Dette inkluderer blant annet at personer kan etterforskes for feilkjønning på nett.

Dette sier Skottlands minister for ofre og samfunnssikkerhet, Siobhian Brown, til BBC Radio 4-kanalen, ifølge  Sky News .

Rowling tar opp den nye loven i en lang tråd på det sosiale mediet X, der hun lister opp en rekke transkvinner som er dømt for seksuelle overgrep. 

Hun trekker dem frem som eksempler på kvinner som ifølge Rowling vil være beskyttet av den nye loven.

Les hele Rowlings serie med innlegg nedenfor:

"Jeg bare tuller. Det er åpenbart at personene som er nevnt i de ovennevnte tweetene ikke er kvinner i det hele tatt, men menn – hver enkelt av dem», skriver hun i et lengre innlegg.

Deretter følger en lengre tale fra forfatteren, der hun beskriver det hun omtaler som den «groteske urettferdigheten» ved å gi «menn tilgang til kvinneidrett» og å slippe transpersoner inn i «rom som kun er åpne for kvinner. "

Og med den nye loven blir det umulig å beskrive seksuelle overgrep og vold mot kvinner, skriver hun.

«Ytringsfrihet og trosfrihet hører fortiden til i Skottland dersom den presise beskrivelsen av biologisk sex blir gjort ulovlig», heter det blant annet i varselet.

Derfor erklærer hun seg i oppslaget klar til å ta straffen dersom rekken av X-oppslag er ulovlige etter den nye loven.

«Jeg er ute av landet for øyeblikket, men hvis det jeg har skrevet her kvalifiserer som et brudd på den nye loven, ser jeg frem til å bli arrestert når jeg kommer hjem til fødestedet til den skotske opplysningstiden», står det å lese. som en slutt på den lengre tråden.

Rowling er ikke den eneste som har vært ute etter å kritisere den nye loven mot hatkriminalitet. Flere skotske parlamentsmedlemmer, og blant andre mangemilliardær og Tesla-eier Elon Musk, har vært ute med krass kritikk av loven.

Skottlands første minister, Humza Yousaf, som leder den skotske regjeringen, er ikke sjenert for å forsvare den nye loven. Han sier til Sky News  at handling er nødvendig for å redusere hat i det skotske samfunnet.

«Jeg tror de fleste vil nikke gjenkjennende til at hat har vært altfor gjennomgående i samfunnet de siste årene. Vi må gjøre noe drastisk med det. Vi må ha nulltoleranse for det, sier han og fortsetter:

«Jeg har all tillit til at politiet kan etterforske hatsaker på en hensiktsmessig måte, og selvfølgelig sikre at vi beskytter retten til å ytre seg fritt, noe som er avgjørende for vårt demokrati.»

Det er langt fra første gang JK Rowling blander seg inn i debatten om transpersoner og identitetspolitikk.

Tidligere har hun blant annet nektet å be om unnskyldning for en kommentar på X som av mange ble oppfattet som transfobisk.