Spiderman blir sensurert: Må ikke vær homofobisk

27/04/2022 11:53

Emma Sletta

Underholdning
Foto: Shuttertsock.com
Foto: Shuttertsock.com
Når du tenker på Spiderman, er det få som ser på ham som en homofob superhelt. Likevel har en vits fra en 20 år gammel Spiderman-film blitt endret fordi den var homofobisk.

Mye har endret seg siden 2002, og spesielt måten vi snakker om og spøker om seksualitet, etnisitet og lignende har endret seg enormt.

Noen mener at en overdreven kultur for overtredelse har dukket opp, mens andre mener at vi er på rett spor.

De fleste kan nok være enige om at det er greit for nye filmer å ikke inneholde nedlatende vitser om for eksempel homoseksuelle, men hva med eldre filmer?

I den originale Spiderman-filmen fra 2002 forteller Spiderman - spilt av Tobey Maguire - nettopp en vits som kan oppfattes som homofobisk, og dette har ført til at den britiske kringkasteren ITV har "tinker" med filmen og endret en linje.

Da filmen kom ut i 2002, ble ingen overrasket over at Spiderman sa følgende setning for å fornekte profesjonell bryter Bone Saws klær: "Det er et søtt antrekk. Ga mannen din den til deg?", men da filmen ble vist på ITV her om dagen, var den uten den homofobiske vitsen.

Her var uttrykket for ifølge Ekstra Bladet bare: "Det er et søtt antrekk."

Oppmerksomme seere delte sin oppdagelse på Twitter, der flere var positive til sensuren.

En skrev for eksempel: "Britisk TV-nettverk ITV fjernet den vage homofobiske linjen Spiderman sier til Bonesaw i den første filmen, og ingenting av verdi gikk tapt."

En annen har skrevet: "Når punchline er homofilt ekteskap, er det egentlig ikke en god punchline," mens en tredje har skrevet: "De tok bort Peter Parkers homofobi. Venter på at folk skal kalle det vekket i stedet for å tilpasse seg tiden."

Imidlertid er det noen som ikke er helt fornøyd med måten det har blitt gjort på. For eksempel skrev man: "Jeg er glad de endret det. Men de kunne i det minste ha endret uttrykket til: 'Valgte moren din det for deg?''