Visste du det? Derfor spiser vi marsipan i påsken

18/04/2025 08:00

Yvonne

UNDERHOLDNING
Foto: Shutterstock
Marsipanfigurer er blitt et fast innslag i påsken, men har du tenkt over hvorfor vi spiser så mye marsipan? Det er faktisk en eldgammel tradisjon.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Nordmenn elsker marsipan, og særlig i påsken. Vi spiser millioner av marsipanegg, kyllinger og sjokoladefigurer hvert år – men hvorfor akkurat i påsken?

Tradisjonen har røtter helt tilbake til Middelalderen. Dengang var det forbudt å spise melk, smør og kjøtt i fastetiden. Derfor brukte man mandler til å lage "kunstige" varianter av både melk og smør – og dette ble starten på vår moderne marsipan.

Fra apotek til godteri
Da sukkerimporten tok seg opp på 1500-tallet, begynte man å lage marsipanfigurer – ofte til store festbanketter. Apotekene var blant de første som brukte marsipan, men etter hvert tok konditorene over. Da kakao kom til Europa, ble den blandet med melk og brukt som trekk på marsipan – og vips, så var moderne påskemarsipan født.

Marsipanens store fordel var at den kunne formes – og på store selskaper ble det populært å overraske gjestene med figurer laget av den søte massen. Påske, jul og pinse var de viktigste kristne høytidene, og derfor ble marsipanfigurene særlig brukt da.

Marsipanen møter påskeegget
Selv om marsipanen altså har lange historiske røtter, er det konfektindustrien som har gjort den til et påske-must. Egg har lenge vært symbol på liv og oppstandelse, og passer derfor perfekt i påskens religiøse budskap. I tillegg spiser nordmenn ekstra mange egg i selve høytiden – både i form av frokostegg og sjokoladeegg.

Kombinasjonen av marsipan, sjokolade og egg ble dermed en suksessoppskrift.

Så når du setter tennene i årets påskeegg, kan du tenke på at det ikke bare er en søt fristelse – det er også en liten bit av europeisk mathistorie.