Serien, basert på det kritikerroste videospillet, har fanget seernes interesse med sin skildring av en verden ødelagt av en soppinfeksjon. Denne uken landet første episode i den etterlengtede andre sesongen på strømmetjenesten Max.
I "The Last of Us" følger vi den hardbarkede smugleren Joel og tenåringsjenta Ellie på en farefull reise gjennom et USA som er lagt i ruiner. Etter at en mutant sopp har forvandlet store deler av befolkningen til aggressive zombielignende vesener, kjemper de to for å overleve – og for å finne en mulig kur.
Men hvor realistisk er scenariet som har engasjert en hel verden? Det har Forskning.no forsøkt å finne ut av.
Cordyceps, også kjent som snylteklubbe, er en reell sopp som infiserer insekter.
Den tar kontroll over vertens nervesystem, får dem til å klatre til høye steder, og dreper dem der for å spre sine sporer. Dette fenomenet har blitt dokumentert i naturen og er kjent for sin presise manipulering av vertens atferd.
Kan Cordyceps infisere mennesker?
I dramaserien har klimaendringer gjort en snyltesopp så tilpasningsdyktig at den kan leve i mennesker og overta kontrollen over dem. I virkeligheten er scenariet urealistisk.
Ifølge eksperter er det svært usannsynlig at Cordyceps kan infisere mennesker.
Soppen er spesialisert på insekter, og det finnes flere eksempler på at soppen har tatt bolig i for eksempel maur. Men den har ikke evnen til å overleve i menneskekroppens temperatur eller miljø.
Det er heller ingen dokumenterte tilfeller av Cordyceps-infeksjoner hos mennesker.

Foto: Shutterstock
Andre potensielle trusler
Selv om Cordyceps ikke utgjør en trussel mot mennesker, finnes det andre sopper som kan være farlige, spesielt for personer med svekket immunforsvar.
Sopp som Candida auris og Aspergillus fumigatus kan forårsake alvorlige infeksjoner og er kjent for sin motstand mot behandling.
Mens "The Last of Us" presenterer et fascinerende og skremmende scenario, er det lite sannsynlig at en sopp som Cordyceps vil forårsake en menneskelig pandemi.
Likevel er det viktig å være oppmerksom på andre sopper som kan utgjøre en reell helsetrussel, spesielt i en verden med økende antibiotikaresistens.