10 personer drept etter skyting på supermarked

16/05/2022 07:46

Emma Sletta

Utland
Foto: Brandon Watson/EPA/Ritzau Scanpix
Foto: Brandon Watson/EPA/Ritzau Scanpix
Lørdag kveld var politiet til stede på et supermarked der ti personer ble drept i en masseskyting.

Lørdag kveld lokal tid fant det sted en avskyelig masseskyting på et supermarked i den amerikanske byen Buffalo. I forbindelse med skytingen er ti personer drept, mens ytterligere tre personer er skadd.

Det skriver Reuters.

En 18 år gammel mann bak den voldelige skytingen har siden blitt arrestert og sitter nå i politiets varetekt. Rettsdokumenter har identifisert den unge mannen som Payton Gendron fra Conklin, en liten by med rundt 5000 innbyggere.

Den unge mannen var bevæpnet med en rifle og hadde på seg en skuddsikker vest da han begynte å bæsje på Tops Markets supermarked på Jefferson Avenue i Buffalo. Det hele ble sendt live på Twitch, som er en livestreaming-plattform.

Deretter har amerikanske myndigheter kunngjort at de mener drapene er rasistisk motiverte. Nabolaget har en stor andel svarte beboere, akkurat som 11 av de 13 berørte var svarte. Gjerningsmannen er også hvit selv.

«Denne personen var ren ondskap. Det var en direkte rasistisk motivert hatkriminalitet fra noen utenfor samfunnet vårt,» sa John Garcia i Erie County Police Department på en nyhetskonferanse søndag.

Ifølge Reuters var den unge mannen nær ved å ta sitt eget liv da han var omgitt av politi i det amerikanske supermarkedet. Etter å ha blitt omringet, pekte han våpenet mot seg selv, men offiserene som var tilstede klarte å overtale ham til å slippe våpenet.

Natt til søndag lokal tid forklarte politimester Joseph Gramaglia at 18-åringen drepte tre personer på parkeringsplassen foran supermarkedet, hvorpå en tidligere politimann og sikkerhetsvakt forsøkte å stoppe ham.

Den tidligere politimannen, som jobbet som sikkerhetsvakt, avfyrte skudd mot den unge mannen, men ble selv drept av skudd. De andre drepte var alle kunder, mens han også skadet tre ansatte i supermarkedet, som alle er utenfor fare.

Butikksjef Shonnell Harris sier hun tror hun hørte den unge mannen, som hadde på seg militære klær, avfyre så mange som 70 skudd.

Ifølge Reuters har gjerningsmannen uttrykt på sosiale medier at han har et bredt spekter av rasistiske holdninger. I tillegg et dokument med gjøremålsliste for skytingen på sosiale medier, som angivelig er skrevet av den 18 år gamle gjerningsmannen.