24 år gammel mann drept av kinosete

En kino er bøtelagt etter at en 24-åring ble drept av et kinosete.

Ateeq Rafiq, 24, fikk hjertestans etter at et «luksuriøst» kinosete la press på nakken hans, på Birmingham-kino i mars 2018. Det skriver BBC News.

Ateeq døde, selv om hans kone, Ayesha Sardar, gjentatte ganger prøvde å fjerne setets fotstøtte fra nakken hans.

Det var ikke mulig å fjerne fotstøtten, og til tross for at han ble gjenopplivet etter HLR-behandling, døde Rafiq en uke senere av 'katastrofale' hjerneskader. Han etterlot seg sin kone og deres barn.

Da dommer Heidi Kubik bøtela Vue Entertainment for 6,5 millioner kroner, sa hun at Ateeq Rafiqs død var «en ulykke som aldri skulle ha skjedd».

"Ingenting jeg kan si kan gjøre opp for tapet som hans kone og familie lider," sa dommer Heidi Kubik, og fortsatte:

– Det innrømmes at flere personer hadde samme risiko for skade. Den totale mangelen på risikovurdering var en viktig årsak til skaden som ble påført.

Dommeren aksepterte at det var formildende omstendigheter i saken, men beordret likevel Vue Entertainment til også å betale kostnadene på 1,1 millioner DKK.

« Det er åpenbart en formildende situasjon på vegne av dette selskapet at de ikke har noen tidligere dommer eller saker som har kommet til retten,» fortsatte hun.

–De har en veldig positiv helse- og sikkerhetsstatistikk.

Ulykken skjedde da den 24 år gamle mannen bøyde seg ned for å hente lommeboken og telefonen som hadde falt under setet. Han gjorde det uten å vite at setets fotstøtte ikke kunne løftes med hendene.

Den påfølgende etterforskningen av ulykken har vist at andre seter på kino var utstyrt med fotstøtter som kunne løftes når de var utstyrt med en annen aktuator.

Vue Entertainment erkjente seg skyldig i tiltalen. Mer spesifikt erkjente de seg skyldig i å «unnlate å sikre at personer som ikke er deres ansatte ikke utsettes for helse- og sikkerhetsrisiko» og «unnlater å gjennomføre en hensiktsmessig og tilstrekkelig risikovurdering».

Deretter utstedte Vue Entertainment en uttalelse som uttrykte sin beklagelse og kondolanser til Ateeq Rafiqs familie.

«Rafiqs død påvirket alle i Vue, og vi er dypt triste over tapet som hans familie og venner led», skriver de.

– Vi håper at konklusjonen i denne saken gir dem sikkerhet, etter denne tragiske ulykken.

«Alle seter av den typen som er involvert i hendelsen er fjernet fra kinoene våre, og vi har tatt alle tenkelige skritt for å lære av dette og sikre at det ikke skjer igjen.»