43-årige Anna-Lena døde etter hun hadde prøvd å få behandling tre dager på rad: - De burde ha lyttet

28/09/2016 07:30

Anniken Hauge

Utland
- Jeg var sjokkert. Legen hadde sagt at det ikke var noe fare, sier Anne-Lenas kjæreste, Mikael.

En 43-årig kvinde fra Sverige er død, efter hun blev afvist af lægen tre dage i streg.

Saken vekker stor oppsikt i nabolandet, hvor avisen Expressen har gått inn i saken.

I tre dager søkte Anna-Lena Söderberg behandling hos legen sin. Hun hadde hatt halsbetennelse i flere dager. Betennelsen gikk ikke over, og helsesenteret hun var tilknyttet, nektet å ta prøver av henne.

Den tredje dagen ble hun sendt til akutten i Hudiksvall. Her døde hun etter bare noen få timer.

Nå står kjæresten hennes frem.

- Jeg var sjokkert. Legen hadde sagt at det ikke var noen fare, sier Mikael Sved.

Opprinnelig oppsøkte 43-åringen en lege fordi forkjølelsen hennes viste seg å være halsbetennelse. Et par dager senere dro hun igjen til legen, fordi hun nå også hadde vondt i beinet. 

 

 

Hun var uklar i hovedet, men ifølge kæresten fokuserede lægen på de dårlige ben. De blev røntgenfotograferet, men billederne viste ingenting. Derfor blev den 43-årige sendt hjem med krykker.

Dagen etter var smertene fortsatt voldsomme. Nå var de også kommet i skulderen. Hun dro til legen atter en gang. Her ba hun om å få tatt prøver, men meldingen fra personalet på legesenteret var at det var legens beslutning at det ikke skulle tas prøver. Hun ble sendt hjem med en smertestillende medisin.

Døde på sykehuset
Den tredje dagen hadde Anna-Lena Söderberg det enda verre. Hun dro til legen igjen, som sendte henne på sykehuset.
 

Kjæresten Mikael Sved fikk beskjed om at det ikke var noen fare. Han dro derfor hjem for å lage frokost til to av parets barn. Da han kom tilbake til sykehuset to timer senere, var det for sent. Anna-Lena Söderberg hadde gått inn i septisk sjokk og døde av kretsløpssvikt i februar 2015.

Kjæresten hennes har nå klaget over forløpet. Han mener at legene burde lyttet til kjæresten og tatt prøver. Region Gävleborg som er den instansen 43-åringen ble behandlet under, har blitt kritisert av klagemyndigheten og blitt oppfordret til å foreta en rekke forholdsregler. 

Blant annet skal det innføres standardprosedyrer for prøvetakning.

Kjæresten er skuffet over at klagen ikke har ført mer med seg.

- Hvordan er det mulig, hun bad dem om å ta prøver, men så ignorerte de det. Det er godt med forholdsregler, slik at det ikke gjentar seg, sier Mikael Sved.

 

Læs også:

Hva er din favoritt sovestilling? Her er den overraskende betydningen for din personlighet Har du en spesiell sovestilling du foretrekker? I så fall kan det faktisk fortelle mye om din personlighet.
Märtha og Durek trakk tilbake bryllupsinvitasjonen Det kommende ekteparet trakk tilbake bryllupsinvitasjonen.