5-årige Ellie med astma ble avvist hos legen: Samme kveld fikk moren hennes sjokk da jenta falt livløs ut av sengen

27/02/2018 16:15

Anniken Hauge

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det gikk forferdelig galt da den femårige jenta ikke kom seg til sin egen lege.

Det er ikke alltid en dans på roser å bli tilsett av sin egen lege.

Foruten vanvittig ventetid i telefonen, så skal man også vente i en evighet når først man møter opp i venteværelset.  Og gud forby om man kommer for sent, da kan man bare glemme å komme inn til timen.

Det var nettopp et slikt tilfelle som rammet femåringe Ellie-May Clark fra Newport i South Wales, da jenta skulle med til legen med moren sin. Jenta led av tøff astma og hev etter pusten, og klarte hverken å snakke eller gå selv på grunn av det voldsomme anfallet.

Men da jenta og moren hennes nådde frem til legen, ble de avvist. Jenta hadde nemlig kommet for sent til avtalen sin, skriver Independent, og det skulle få store konsekvenser.

Da Ellie-May Clark ble hentet fra skolen 25. Januar  2015 av moren Shanice Clark, ringte moren straks og fikk en akuttid hos legen klokken 17. 

Da Shanice og Ellie-May Clark kom frem til legen var klokken blitt 17.05 og da køen til resepsjonen var i ferd med å tynne seg ut og det ble jentas tur, ble hun avvist. Moren var mer enn ti minutter forsinket, og da var det av prinsipp ingen hjelp å få hos legen.

- Vi gik ut og jeg var rasende. Da Ellie så at jeg var helt ute av meg, ble hun bekymret og lei seg. ‘Hvorfor vil ikke legen se meg?’, spurte hun, sier Shanice Clark til avisen.

Legen Joanne Rowe visste ikke på dette tidspunktet at Ellie-May Clarks astma var så dårlig at anfallene hennes kunne være livstruende, hvilket en tidligere undersøkelse hadde vist. Denne informasjonen hadde ikke legen skrevet i pasientjournalen sin, og derfor avviste legen ved navn Joanne Rowe pasienten.

Moderen måtte derfor ta med seg den syke datteren sin hjem igjen, og holde et gødt øye med henne. Hun ga henne en inhalator for å holde anfallet nede. Men om kvelden klokken 22.3+ gikk det galt.

- Hun falt ut av sengen sin og ned på gulvet. Jeg skrudde på lyset med en gang og så at ansiktet og hendene hennes var blå. Jeg ringte til alarmsentralen med en gang, gjenforteller Shanice Clark til avisen.

Den femårige jenta døde kort tid etter at ambulansen kom frem til sykehuset.

En undersøkelse har siden avdekket hvordan den engelske legen Joanne Rowe konsekvent avviste å behandle den akutte pasienten uten å ha noen grunn til det.

- Rowe tok en faglig avgjørelse uten å ha all klinisk informasjon, er krtikken av legen fra familiens advokat Rob Sowersby.

Ifølge undersøkelsen av saken uttalte resepsjonisten at legen konsekvent sa nei til pasienten, selv om det ikke var snakk om et akutt tilfelle og et barn. Da legen Joanne Rowe ble spurt om saken, klarte ikke legen engang å fortelle grunnen til at hun ikke kunne ta imot pasienten.

- Det vet jeg da ikke. Jeg var nok travelt opptatt med en annen pasient jeg hadde på det tidspunktet, sier Joanne Rowe. Den forklaringen henger dog ikke på grep med legens kalender. 

Det var ikke noen nye konsultasjoner før 17.20. 

Nå som saken er blitt belyst, vil familien vurdere å gå rettens vei mot legens forsømmelse av sin plikt.

 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.