Alvorlig trussel: Vil stenge Facebook og Instagram i hele Europa

07/02/2022 07:45

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Meta, morselskapet bak Facebook og Instagram, vurderer å vinke farvel til Europa.

Er du en fornøyd bruker av Facebook og/eller Instagram? I så fall er du ikke den eneste. Det er det millioner av nordmenn som er, men snart kan begge være fortid.

Meta har kunngjort at de vurderer å forlate Europa helt hvis de ikke lenger kan få lov til å utveksle data fra europeiske brukere med USA.

Det har det amerikanske selskab skrevet i deres US Securities and Exchange Commission ifølge mediet City A.M.

Rapporten sier at Meta ikke lenger vil kunne tilby sine tjenester som Instagram og Facebook til brukere i Europa med mindre et nytt rammeverk for datautveksling er vedtatt.

Dette er fordi det er avgjørende for Meta å kunne dele data mellom land og regioner. Det er ikke mulig for dem å tilby sine tjenester og få målrettet annonsering ellers.

Den betydelige trusselen fra Meta, ledet av Facebook-grunnlegger Zuckerberg, kommer i kjølvannet av at EU-domstolen kunngjorde i 2020 at de hadde kommet til den konklusjonen at dagens regler ikke er lovlige.

Saken stammer fra en klage fra aktivisten Maximilian Schrems, som klaget over at Facebook Ireland, det europeiske hovedkvarteret til Meta, overførte personopplysninger til morselskapet i USA.

Schrems' bekymringer var at han ikke var sikker på at personopplysningene var tilstrekkelig beskyttet i USA.

Deretter kom CJEU til den konklusjon at det er behov for nye regler for utlevering av personopplysninger mellom EU og USA.

For tiden venter EU-domstolen på at en etterforskning skal utføres av Irish Data Protection Authority. Det er en forventning om at det vil bli tatt stilling til saken i første halvår i år.

Dette har fått Meta til å forklare at hvis en god løsning ikke blir funnet, vil de 'sannsynligvis ikke kunne tilby noen av våre kjerneprodukter og tjenester, inkludert Facebook og Instagram, i Europa'.