Bilde av hunds poter vekker oppsikt: 'Jeg blir helt dårlig'

02/05/2022 14:15

Anniken Hauge

Utland
Foto: Privat
Foto: Privat
Et bilde av en stakkars hunds poter blir i disse dager delt igjen og igjen på sosiale medier.

Et kvalmende bilde blir delt vidt og bredt på Facebook.

Det er angivelig snakk om at den stakkars hunden på bildet er voldsomt plaget av flått under poten. Og det får folk til å dele det grimme bildet med en advarsel og oppfordring til alle hundeeiere: Husk å sjekke hundens poter for flått!

De fleste kjennet til at flått er glad i å bite seg fast på hunder og andre kjæledyr for å suge blod, men de færreste tenker over at de små bakteriespredende beistene også kan gjemme seg mellom poteputene.

Flere personer reagerer med avsky og overraskelse på det ekle bildet som er delt mer enn 16.000 ganger på Facebook siden det ble delt i desember:

- Dette bilde kommer til å gi meg mareritt, skriver Rachie D.

- I alle disse årene har jeg aldri tenkt på potene, skriver Vickie W.

- Jeg ble kvalm og fikk en forferdelig skyldfølelse over at jeg ikke vekket hundene mine og sjekket de med en gang. Ahh, jeg hater disse parasittene! 

Dette bilde florerer for tiden på sosiale medier. Foto: Privat

Ifølge smådyrsykehuset.no skal man alltid huske å sjekke kjæledyrene sine for flått etter de har vært ute. Flått kan bære med seg alvorlige sykdommer til både dyr og mennesker. 

Hunnflåtten øker egen kroppsvekt flere hundre ganger i løpet av de åtte til tolv dagene hun suger blod fra et dyr eller mennesker.

- En voksen flått full av blod kan være opp til 15 milimeter stor. Hunnen slipper taket når hun har sugd tilstrekkelig med blod. Neste vår legger hun tusenvis av egg, opplyser netdyredoktor.dk.

Hvis man finner en flått på hunden sin, er det viktig at man fjerner den på riktig måte:

En flått fjernes enkelt ved å bruke en såkalt flåttfjerner. Denne får tak i flåttens hode nede i huden, og man får dermed med hele kroppen når man drar den ut.

Man kan også ta tak i flåtten med en pinsett, og deretter få den til å slippe taket ved å vri på pinsetten eller trekke den langsomt ut. Pass på at flåtten ikke går i stykker. Man skal ikke følge gamle kjerringråd om å drepe flåtten med olje, vaselin eller margarin. Brenn flåtten før du kaster den – ellers kan den legge hundrevis av nye egg.