Ble uskyldig dømt og tilbrakte 19 år i fengsel: Nå løslates han etter sjokkerende oppdagelse

28/01/2022 13:36

Emma Sletta

Utland
Kevin Dugar / Foto: Cook County Police
Kevin Dugar / Foto: Cook County Police
En amerikansk mann som ble uskyldig dømt for 19 år siden, har nå endelig blitt løslatt fordi samvittigheten til den virkelige gjerningsmannen ikke kunne bære hemmeligheten lenger.

44 år gamle Kevin Dugar ble siktet og dømt for et gjengrelatert drap i 2003, noe som førte til en lang fengselsstraff, som han har sonet siden den gang.

Kevin har imidlertid alltid erklært seg ikke skyldig, og det har nå også kommet frem at han ble uskyldig dømt, som i virkeligheten var det tvillingbroren Karl Smith, som var ansvarlig for drapet. Det skriver Ladbible.

I 2013, etter at Kevin hadde sonet rundt 10 år for en forbrytelse begått av sin bror, skrev Karl et brev til Kevin i fengselet og innrømmet at han var den som sto bak drapet. "Jeg må lette hjertet mitt før det dreper meg. Så jeg vil tåle å være ærlig og håpe at du kan tilgi meg," leste Karls tilståelsesbrev.

Karl signerte også en tros- og love erklæring med sin tilståelse og kontaktet og jobbet med Kevins advokater for å få ham løslatt.

Kevin Dugar / Foto: Cook County Police

Man skulle tro at rettssystemet ville være raskt å sende Kevin inn i frihet og rette opp sine feil, men dessverre var det ikke tilfelle, og det ville derfor ta ytterligere ni år for Kevin å føle frihet igjen.

Problemet var at Karl selv på tidspunktet for tilståelsen også satt i fengsel, etter å ha fått en 99 års fengselsstraff for å ha vært involvert i en hjemmeinvasjon der et seks år gammelt barn ble skutt i hodet, men heldigvis overlevde.

Aktoratet hevdet derfor at Karls tilståelse var upålitelig da hans situasjon ikke kunne bli verre, og aktor, Carol Rogala, uttalte i en høring at Karl «ikke hadde noe å tape» på grunn av den lange straffen han allerede sonet.

Selv om Karl gjentatte ganger prøvde å tilstå, og sa blant annet: "Jeg er her for å tilstå en forbrytelse jeg begikk som han feilaktig har blitt dømt for" til en dommer i 2016, klarte han ikke å overbevise retten om at Kevin faktisk var uskyldig.

Blant annet ble det også stilt spørsmål om hvorfor Karl bare tilsto nå, og han forklarte at han ikke trodde at Kevin ville bli dømt ... Men det var han, og ti år senere kunne ikke Karls samvittighet holde hemmeligheten lenger.

Men etter en rettssak i 2018 konkluderte en dommer med at Karls tilståelse var upålitelig og Kevins sak derfor ikke ble gjenåpnet, selv om brødrenes mor uttalte at Karl «ikke ville lyve om det».

Karl Smith / Foto: Cook County Police

Imidlertid tok Center for Wrongful Convictions ved Northwestern University opp saken deretter, og fikk en ny dommer til å gjennomgå saken igjen, og 25. januar 2022 - 19 år etter dommen - ble Kevin Dugar endelig løslatt fra fengselet i Cook County, Chicago, og det må nå vurderes i en ny rettssak om Kevin kan bli fullstendig frikjent,  og om Charles kan dømmes.

Kevins advokat, Ronald Safer, sa til The New York Post: "Han er overlykkelig over å være fri, men blir også vant til en verden som er mye forskjellig fra verden som han forlot for 20 år siden da han ble arrestert for denne forbrytelsen, som han ikke begikk."

Han la til: «Lagmannsretten mente det var stor sannsynlighet for at en jury ville finne Kevin 'ikke skyldig' hvis de hørte alle bevisene. Vi håper staten vil gjøre det rette og droppe saken.»

 

 

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.