Brannvesenet fikk nok: Sånn hånterte de filmene billister

16/09/2021 12:36

Emma Sletta

Utland
privatfoto
privatfoto
Etter en dødsulykke på A3-motorveien i Tyskland bestemte brannvesenet seg for å benytte seg av en ganske usedvanlig metode.

La det være sagt med det samme – det er ikke forbudt å verken fotografere eller filme noe som helst i Norge, men det er forbudt å publisere noe uten samtykke av dem eller de som er avbildet.

Likevel hender det man må ta avgjørelser på vegne av andre, spesielt i de tilfeller hvor folk blir filmet eller fotografert uten å kunne gi samtykke – eller at pårørende kan gi det. Det er fortsatt ikke forbudt, men veldig respektløst!

Et godt eksempel på denne type filming og fotografering er ved ulykker og hendelser hvor folk enten kommer til skade eller enda verre, dør. Helt uten omtanke for dem det gjelder.

I dagens samfunn hvor alle går rundt med både fotoapparat og videokamera i lommen i form av en mobiltelefon er veien kort fra filmbrikken til sosiale media, og stadig oftere opplever utrykningspersonell at tilskuere prioriterer å oppta hendelser fremfor å hjelpe til, og stadig farligere situasjoner oppstår på grunn av dette. Det er med andre ord ikke bare uetisk – det kan være direkte farlig, og ikke minst forstyrrende for de som arbeider på et ulykkessted.

En annen faktor er at spredning av denne type bilder og film i de sosiale media kan medføre at pårørende ser dem – før de får beskjed om deres kjære er involvert – i verste fall skadet eller drept.

Og det gjelder ikke bare i Norge, men over hele Europa, ja nok over hele verden, og nå begynner utrykningspersonale å bli veldig lei av den elendige oppførselen noen kan finne på å vise.

Ved en dødsulykke på A3-motorveien i Tyskland bestemte brannvesenet seg for å ta en ganske usedvanlig metode i bruk for å hindre folk i å fotografere og filme hendelsen. De begynte å bruke vannslangene sine og sprøytet på bilrutene til de som hadde mobiltelefonene sin oppe – og for å hindre sikten for nysgjerrige forbipasserende.

Hendelsen fikk stor oppmerksomhet i de tyske medier, hvor det både blir hyllet og kritiseret for det brannvesenet gjorde.

Hva synes du? Handlet brannmennene riktig, eller burde de overlate det til hver enkelt?

 

 

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.