En person død og to syke av listeria fra laks i Danmark - og antallet kan stige

En person er omkommet etter smitte med listeria i Danmark.

En person har ifølge den danske organisasjonen Statens Serum Institut dødd etter å bli smitett med listeria.

Det er snakk om den samme type listeria som tidligere ble funnet i et større parti laks som ble solgt i butikkene eid av Dansk Supermarked. 

Det skriver FødevareWatch.

Les også

Ny undersøkelse: Du blir kreativ av å drikke vin

Totalt er tre personer smittet med denne typen listeria. De ble alle syke en uke etter de hadde spist røkt laks eller gravlaks.

- Det er usedvanlig at vi ser tre pasienter med akkurat den samme listeriatypen på bare én uke. Det kan tyde på at et større utbrudd er på vei.  Det var derfor av stor betydning at den samme listeriatypen raskt ble funnet i kaldrøkt laks, slik at smittekilden kunne bli identifisert, sier Steen Ethelberg, som er seniorforsker på Statens Serum Institut.

Det kan gå opp til tre uker fra man blir utsatt for smitte, til man får symptomer. Derfor kan det oppstå flere sykdomstilfeller i løpet av de kommende ukene. 

Les også

Forskere: Drikk minst fire kopper kaffe om dagen og lev lenger

Forrige uke meldte også VG at laks kan inneholde listeria-bakterien. Listerose har dog aldri kunnet blitt sporet tilbake til norske lakseprodukt, men Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) innrømmer at oppdrettslaks kan være en mulig kilde.

En undersøkelse utført av NIFES på tre produsenter for oppdrettslaks avslørte 15 typer av den såkalte Listeria monocytogenes. Selv om risikoen for å bli syk er liten, så kan denne arten av listeria-bakterier føre til sykdom hos personer med svekket immunforsvar, gravide kvinner og foster.

Dansk Supermarked har derfor nå trukket tilbake stort sett alt av røklaks og gravlaks i deres butikker.

Les også om bussjåføren i Kristansund som ble plaget av tenåringer da han kjørte de hjem fra skolen.