Etter 11 år: Nå er det slutt

21/03/2022 07:36

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
3 år gamle Madeleine McCann forsvant under en ferie i Portugal i 2007. Nå har Scotland Yard kunngjort at de vil stoppe etterforskningen senere i år.

Scotland Yard avslutter etterforskningen av Madeleine McCanns forsvinning, som har pågått i 11 år. Det er fordi finansieringen av Operasjon Grange, som ble lansert fire år etter forsvinningen, vil bli sluppet opp senere i år.

– Det er foreløpig ingen planer om å ta etterforskningen videre, sier en kilde i Scotland Yard til The Sun.

Denne avgjørelsen betyr at tyske Christian B, som er hovedmistenkt i saken, neppe vil ende opp med å bli siktet i saken.

Den understreker at britisk politi ikke er tilstrekkelig bevis for å bringe en sak mot den dømte pedofile og voldtektsmannen. Tysk politi er derimot fortsatt overbevist om at han var involvert.

– Enden på veien til Operasjon Grange er nå i sikte. Teamets arbeid forventes å være ferdig til høsten, sier kilden.

Kilden sa også at saken kan ende opp med å bli gjenåpnet i fremtiden. Dette vil imidlertid kreve fremvoksende ny viktig informasjon.

Grange-etterforskningen ble lansert i mai 2011 - fire år etter at hun forsvant. Det kom etter at hennes mor, Kate, skrev et åpent brev i The Sun til daværende statsminister David Cameron der hun ba om at britisk politi åpner en etterforskning.

Dagens finansiering forventes å gå tom 31. Det ble imidlertid nylig sendt inn en søknad om å fortsette saken frem til september i år.

Hvis etterforskningen får fortsette til september, vil den totale kostnaden for saken utgjøre £ 13 millioner. Dette tilsvarer om lag 115 millioner kroner.

3 år gamle Madeleine forsvant fra familiens ferieleilighet i Praia da Luz, Portugal, 3. Mai 2007.

Tysk politi har sagt at de hadde "konkrete bevis" for at Madeleine var død. Samtidig forklarte de at de også har bevis for at tyske Christian B var involvert.

Christian B, 45, ble identifisert som mistenkt i 2020. Han soner en syv års fengselsstraff for å ha voldtatt en 72 år gammel kvinne i Praia da Luz - det samme området som Madeleine McCann forsvant fra.

Britisk politi etterforsker fortsatt saken som en forsvinningssak, selv om tysk politi gjentatte ganger har uttalt at de har en klar antagelse om at Madeleine er drept.

Skulle Madeleine forbli i live, vil hun være nesten 19 år gammel i dag. Tidligere sjefsinspektør Mick Neville har imidlertid sagt at det fortsatt er en mulighet for at hun er i live.