Etter Butja-massakren: Nå går de etter Putins barn

07/04/2022 08:23

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Etter at bilder og videoer av de forferdelige scenene i Butja har spredt seg til hele verden, har det nå kommet konsekvenser.

Onsdag innførte USA nye sanksjoner rettet mot russiske banker og den russiske eliten.

Blant annet har de forbudt enhver amerikaner å investere i Russland etter at både USA og Ukraina anklaget russerne for å begå krigsforbrytelser i Ukraina.

De nye sanksjonene vil også ramme russiske Sberbank, som har en tredjedel av alle russiske bankaktiva. I tillegg vil Alfabank også bli rammet av sanksjoner, sier en senior amerikansk tjenestemann.

USA innfører også nye sanksjoner rettet mot president Vladimir Putins voksne døtre, Russlands utenriksminister Sergi Lavrovs kone og datter, samt flere medlemmer av Russlands sikkerhetsråd.

Målet med de nye sanksjonene er å «dramatisk eskalere» den økonomiske kampen mot Russland ved å kutte i landets største banker. Dette vil bety at russerne kan bli tvunget tilbake til den sovjetiske levestandarden på 1980-tallet.

Amerikanerne håper også at de nye sanksjonene også vil ramme Vladimir Putin. De mener at en stor del av den russiske presidentens eiendeler er skjult med familiemedlemmer.

«Vi har grunn til å tro at Putin og mange av hans cronies og oligarkene skjuler sin rikdom og sine eiendeler fra familiemedlemmer som har plassert sine eiendeler og deres formue i det amerikanske finanssystemet, men også mange andre deler av verden,» sa en tjenestemann.

De nye sanksjonene kommer i kjølvannet av bilder og videoer fra den ukrainske byen Butja som viser hvordan ukrainske sivile har blitt støttet og likvidert. Flere bilder fra den ukrainske byen viser også en massegrav.

De forferdelige bildene og videoene har resultert i at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy krever at det iverksettes tiltak, og at russerne blir holdt ansvarlige for sine handlinger.

USAs utenriksminister Antony Blinken sier drapene i Butja er en del av en bevisst russisk strategi for å begå grusomheter.

Russland, som fortsetter å hevde at de ikke har invadert Ukraina, men har lansert en «spesiell militær operasjon», benekter å ha drept sivile. De hevder også at bildene er smidd og iscenesatt av Vesten.