Europeisk land bruker dødsstraff

18/05/2022 10:00

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Inntil nå har det ikke vært noen fare for å bli dømt til døden i et europeisk land.

Dødsstraff er i mange land noe som hører fortiden til. 

I Norge ble den endelig avskaffet i fredstid i 1979, men den siste dødsstraffen i fredstid ble faktisk utført helt tilbake i 1948.

Det er dog en form for straff som fortsatt eksisterer i mange land - spesielt i den muslimske verden.

Landet i verden som henretter flest mennesker er det desidert Kina. Det eksakte tallet er en statshemmelighet, men ifølge Amnesty henretter landet flere tusen mennesker hvert år.

I tillegg foregår de fleste henrettelser i muslimske land som Iran, Irak og Saudi-Arabia, men USA og Japan er også høyt på listen.

I Europa, ifølge Wikipedia, er det bare Hviterussland som fortsatt har dødsstraff, men straffen har ikke vært i bruk i landet på mange år – nå før. 

Foto: Wikipedia

Nå har landet kunngjort at de vil bruke straffen igjen for å straffe terrorister.

Det er fordi det russiskvennlige landet har hatt problemer med opprørere som prøver å sprenge jernbaner og lignende for å sabotere Russlands transport av våpen, tropper og annet militært materiell gjennom landet.

Hviterussland øker derfor nå straffen for såkalte «terrorangrep» og «terrorforsøk» med dødsstraff, ifølge TV 2.

Dødsstraff utføres oftest enten med en dødelig injeksjon eller den elektriske stolen, men hengning og skyting er også utbredte metoder.

Sistnevnte kan en britisk bestemor fengslet i Indonesia se frem til. Les mer om det ved å klikke på artikkelen nedenfor.