Forbyr hestehaler hos kvinnelige elever i frykt for at det kan begeistre gutter

15/03/2022 08:31

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Japanske jenter har ikke lenger lov til å sette håret opp i en hestehale når de går på skolen, men det er ikke den eneste gale regelen som må håndheves.

Det er ikke nytt at det japanske skolesystemet ønsker å kontrollere elevenes antrekk, og det har dermed lenge vært vanlig med blant annet skoleuniformer og frisyreregler.

Imidlertid har et nytt forbud tiltrukket seg mye oppmerksomhet og generert stor kritikk av reglene i det japanske skolesystemet , spesielt da det bare gjelder jenter.

Den nye regelen forbyr kvinnelige elever å sette håret opp i en hestehale eller pigtails fordi det fryktes at guttene vil bli begeistret av synet av jentenes nakke.

Det skriver Ladbible og VICE World News

Sistnevnte har snakket med Motoki Sugiyama, som har jobbet som grunnskolelærer i Japan på fem forskjellige skoler spredt over en karriere på 11 år, og han kritiserer skarpt den nye regelen.

«De frykter at gutter vil se på jenter,» forklarte han, og la til: «Jeg har alltid kritisert disse reglene, men fordi det er så mangel på kritikk og det har blitt så normalt, har studentene ikke noe annet valg enn å akseptere dem.»

Sugiyama har jobbet som lærer i Shizuoka-regionen, som ligger sørvest for Tokyo, og i dette området har alle skoler forbudt hestehaler og pigtails hos jenter.

Regelen om å forby hestehaler er imidlertid bare en av mange regler, som går under navnet 'buraku kōsoku' eller 'svarte regler'.

Disse reglene har vært vanlige i det japanske utdanningssystemet siden 1870, men økte i antall på 1970- og 80-tallet i et forsøk på å stoppe vold og mobbing i skolene.

Imidlertid tror mange at reglene har tatt tak, da noen skoler for eksempel har forbudt spesifikke hårfarger.

Dermed satte en student i Osaka fyr på debatten da hun i 2017 saksøkte skolen for å ha utsatt henne for psykisk stress fordi de tvang henne til å farge det brune håret svart.

Skolen undersøkte blant annet ofte elevens hårrøtter for å sikre at de hadde riktig farge, og fjernet navnet hennes fra klasselisten og bordet hennes fra klasserommet til hun gikk med på å farge håret.

En annen gal regel som en studie fra 2021 har vist at 57 av 69 skoler i Fukuoka-distriktet overholdt, er at elevene skal ha på seg et bestemt fargeundertøy.

En utrolig håndhevet regel, noe som betyr at studentene ble bedt om å ta av seg undertøyet hvis det ble oppdaget å være feil farge, noe som også ville føre til en advarsel til elevens foreldre.

Men på grunn av den massive kritikken som flere japanske skoler har opplevd de siste årene, har flere begynt å slappe av reglene litt - med et snev av reglene - og en skole i Hosoyamada har dermed endret reglene slik at bare svart undertøy kan akseptere undertøy i fargene marineblå og grå, ifølge VICE.

Det er imidlertid fortsatt forbudt for jenter å få håret satt opp i en hestehale eller pigtails på den skolen.