Forskere har oppdaget en ny planet som ligner jorden på en prikk - og det kan være liv der

02/11/2017 15:00

Anniken Hauge

Utland
NASA har funnet hele 20 nye jordlignende planeter langt fra Jorden - spesielt én med særlig potensiale for liv.

Er jorden den eneste bebodde planeten?

Det spørsmålet kommer forskerne nærmere og nærmere å kunne besvare, og nå er det kanskje et nytt gjennombrudd. 

Astronomer fra Nasa har nemlig oppdaget 20 nye planeter utenfor vårt solsystem, og planetenes atmosfære ligner kanskje Jordens. Det betyr at det potensielt kan være liv, skriver danske DR.

Spesielt en av planetene, som har fått navnet, KOI-7923.01, minner om vår planet, ifølge den amerikanske romfartsorganisasjonen. Planeten har for eksempel stort sett samme størrelse som jorden, klimaet minner om vårt, og et år varer i 395 dager, hvilket bare er litt lengere enn et år på jorden.

Eksperter anser nå oppdagelsen som et gjennombrudd.

- Det aller viktigste ved denne oppdagelsen er at nå er funnet flere planeter enn tidligere, i beboelige soner som ligner Jorden. Det betyr at hyppigheten er høyere. Da trenger vi kanskje ikke søkeså langt unna for å finne liv. Vi kan kikke på de nærmeste stjerne og undersøke deres planter, forteller exoplantforsker og professor ved Niels Bohr Institut Lars A. Buchhave til DR.

NASA er 70-80 prosent sikre på at de nyoppdagede planetene kan ha liv, selv om forskerne bare har fått ett glimt av de på grunn av det lange kretsløpet deres.

KOI-7923.01 ligger hele 720 lysår unna jorden, og derfor er det ifølge Lars A. Buchhave ikke realistisk å sende et romfartøy ut for å undersøke planeten nærmere.

Men hvis det til gjengjeld lykkes å bygge de rette teleskopene, mener han at det innen en 'overkommelig årrekke' blir mulig å lete etter tegn på liv.