George W. Bush: Invasjonen av Irak var "brutal" og "uberettiget"

19/05/2022 09:00

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
George W. Bush holdt i går en tale om situasjonen i Ukraina, som plutselig kom til å handle om Irak-krigen.

I mars 2003 gikk amerikanske tropper, på daværende president George W. Bush' ordre, inn i Irak og okkuperte landet med støtte fra Storbritannia, Australia og Danmark.

Årsaken til invasjonen var at USA trodde at Iraks leder Saddam Husein truet blant annet verdensfreden fordi han var i besittelse av atomvåpen.

Påtalemyndigheten sa også at hans regime var knyttet til terrororganisasjonen al-Qaida, som sto bak angrepet på verdens handelssentre i USA i 2001.

De siste utenlandske troppene forlot landet i 2011, og da hadde det heller ikke vært mulig å finne atomvåpen eller bevise regimets samarbeid med blant annet al-Qaida, og bush fikk derfor stor kritikk for å ha startet en krig som mest av alt så ut som en oljekrig.

I går talte den daværende presidenten på et arrangement i Dallas i USA, og her snakket han blant annet om krigen i Ukraina.

Han kom imidlertid med en uttalelse som raskt endret fokus.

I stedet for å si Ukraina, kom han til å si Irak, og han beskrev derfor invasjonen av Irak som «brutal» og «uberettiget».

Du kan høre det i et klipp som har blitt delt på sosiale medier. Klippet kan ses nedenfor:

Den tidligere presidenten var rask til å korrigere seg selv og si at han selvfølgelig snakket om krigen i Ukraina.

Uttalelsen skapte stor latter i hallen.

 

 

 

Læs også:

Så enkelt: En rask måte å rengjøre ovnen på Et enkelt triks for å få ovnen til å glinse igjen ved å bruke en enkel ting.