Godteri elskeren Joacim ble hastet til sykehus: Årsaken får det til å gå kaldt nedover ryggen

31/03/2024 17:00

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Årsaken får det til å renne kaldt nedover ryggraden.

Lakris har etter hvert blitt et fast innslag i godteskålen.

Men den søte fristelsen mange av oss liker, viser seg å ha en mørkere side

Og Joacim Österstam følte virkelig det.

Hans søte tann for lakris førte til en tur til beredskapsavdelingen etter at han opplevde alarmerende symptomer som svake ben og ekstrem tretthet.

Episoden utspilte seg i Trelleborg, der Joacim plutselig ikke klarte å bevege seg.

Han lagde ikke skjul på, at det føltes som om hans ben var spagetti.

Og ved ankomst til akuttmottaket forble Joacims tilstand et mysterium til en oppmerksom lege identifiserte problemet som lakrisforgiftning - en diagnose som overrasket både Joacim og det medisinske personalet.

Men mens Joacim insisterer på at hans daglige inntak av salt lakris ikke var overveldende, understreker hans erfaring de potensielt alvorlige konsekvensene av selv moderate mengder av det elskede godteriet over lange perioder.

Det skriver svt.se.

Etter en uke og utsikter til måneder med rehabilitering, reflekterer Joacim over episoden og innser nå hvor galt ting kunne ha gått hvis han hadde valgt å ignorere symptomene sine.

Forskning fra Peder af Geijerstam støtter Joakims erfaring ved å påpeke at lakris – spesielt den sterkere rå lakrisen – kan føre til høyt blodtrykk.

Han påpeker at det trolig er et stort antall udiagnostiserte tilfeller, da lakrisforbruk sjelden diskuteres i kliniske sammenhenger.

Og dette går hånd i hånd med ny forskning fra Sverige som kaster lys over hvordan selv moderate mengder lakris kan påvirke blodtrykket og dermed hjertehelsen.

Dette er vist i en studie utført av forskere ved Linköpings universitet, hvor deltakerne konsumerte lakris som inneholdt 100 milligram glycyrrhizinsyre.

Strukturen i studien var slik at 28 frivillige, både menn og kvinner i alderen 18-30 år, deltok i et kryssdesigneksperiment hvor de konsumerte enten lakris eller et kontrollprodukt fylt med salmiak over to uker.

Og resultatene var slående: blodtrykket økte med gjennomsnittlig 3,1 mmHg blant deltakerne når de spiste lakris.

Joakims historie og studiens resultater fungerer som en øyeåpner for lakriselskere.