Hvis du ser firkantede bølger, kom deg ut av vannet umiddelbart: Derfor de er farlige

20/05/2022 07:58

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mange nordmenn reiser til utlandet for å bade og sole seg, men hvis du velger førstnevnte, er det verdt å holde øye med firkantede bølger.

Nå som sommeren nærmer seg raskt, vil mange dra til stranden for å nyte solen og bade. Men hvis du ser fenomenet 'firkantede bølger', bør du komme deg ut av vannet med en gang.

Men hvorfor?

Til tross for at dette vannfenomenet ser vakkert ut, er det faktisk veldig farlig.

Bølgemønsteret, også kjent som 'cross seas', er et resultat av at to forskjellige værfenomener kolliderer mens de beveger seg i forskjellige retninger.

Og skulle du bli fanget i de såkalte 'cross seas' vil du bli truffet av to sett bølger som alle krasjer inn i deg samtidig.

De mange kollisjonene kan gjøre det vanskelig å navigere og holde seg over vann.

Forskere har lenge trodd at fenomenet, som står bak mange ulykker, var en sjeldenhet, men en studie har vist at det motsatte faktisk er tilfelle. 

Mange Reddit-brukere støttet disse funnene, og skrev at studiens funn 'ikke var overraskende'.

Foto: Reddit

– Jeg var på surfelaget på videregående skole og tilbrakte mye tid i havet. De var faktisk ikke så sjeldne. De var ganske vanlige.

"Første gang jeg så dem, var jeg ganske spent. Jeg hadde aldri sett slike bølger før. Men i løpet av de neste tre årene fant jeg ut hvor vanlige de var. Det er bare to forskjellige bølgemønstre på samme sted. Det skjer ofte."

Så bølgefenomenet er helt klart ganske vanlig og bør tas på alvor, som andre Reddit-brukere bekrefter.

"Hvis jeg husker riktig, er det farlig fordi bølgene kan trekke deg fra to forskjellige retninger og dermed lettere slite deg ut når du prøver å svømme tilbake til land," skriver en Reddit-bruker.

"En bedre måte å forklare det på er at dette er tegn på understrøm. Det er veldig farlig, som de andre skriver, da det er mer sannsynlig at du kan bli fanget i en virvel," legger en annen til.

Men så lenge du holder deg borte fra de firkantede bølgene og følger badevaktenes instruksjoner, kan du føle deg trygg i sommer.