Importert serie til Nord-Korea: Nå er han dømt til døden

25/11/2021 15:11

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En fiks forretningsidé har endt med dødsstraff.

I Nord-Korea har en ung mann hatt en ganske fiks idé.

Den populære Netflix-serien "Squid Game" har blitt gal i popularitet rundt om i verden.

Serien, som er produsert i Sør-Korea, er imidlertid ikke like mye brukt overalt. I nabolandet Nord-Korea, som er sterkt kontrollert av diktator kim jung-un, er serien ikke akkurat populær.

Her har en kinesisk mann importert serien fra Kina via en USB-pinne med sikte på å selge serien til borgere i Nord-Korea.

Studenten som kjøpte serien har fått livstidsdom, mens seks andre som nettopp har sett serien er dømt til fem år i en arbeidsleir.

De er alle mindreårige. Det rapporteres at en av studentenes velstående foreldre kunne betale barnet sitt fri for straff ved å bestikke myndighetene med 3000 dollar.

Læreren og rektoren har blitt sparket fra skolen og sies å være i fare for å måtte jobbe i avsidesliggende gruver.

I dette tilfellet håndhever Nord-Korea en ny lov kalt "Eliminering av reaksjonær tanke og kultur", som ble introdusert i desember 2020. Loven tillater staten å gi en dødsdom, blant annet hvis en person eier, ser på eller distribuerer innhold som filmer, bøker eller musikk fra kapitalistiske land som Sør-Korea og USA. Det kan også være Norge.

Radio Free Asia skriver at en større paranoia sprer seg blant befolkningen etter denne nye, skremmende utviklingen der alt annet enn nordkoreanske produksjoner mer eller mer blir ulovlig i alle henseender.

Dødsdommen er satt til å bli utført av en avfyringstropp. Netflix har ennå ikke kommentert saken.