Jordmor hadde ikke tid til å gå på toalettet under nattevakt: 'Det er helt sykt'

17/07/2017 14:30

Anniken Hauge

Utland
Den svenske jordmoren Petra Vinberg Linder har delt et ærlig bilde som har vakt stor oppmerksomhet på sosiale medier de siste dagene.

- Jordmor om natten = har hatt tre fødsler. Så ble det ikke tid til å tisse eller skifte sanitetsprodukter. Takk og godnatt.

Slik skriver den svenske jordmoren Petra Vinberg Linder til et bilde hun delte på Facebook fredag den 14. juli.

Bildet viser Petra Vinberg Linders uniform etter en lang natt på jobb. De Hvite buksene har store, røde blodflekker i skrittet. Jordmoren hadde blødd igjennom.

Det skriver svenske Expressen.

40-årige Petra Vinberg Linder er nyutdannet jordmor og tidligere sykepleier. Hun jobber på Södersjukhuset i Stockholm og har været noen uker på avdelingen hvis arbeidspress blir beskrevet som uutholdelig: 

- Man går litt på autopilot. Men man gjør jo alt for kvinnene som er der, og det betyr at man blant annet ikke får tid til å gå på toalettet. Hadde jeg gjort det da jeg måtte, hadde kvinnen endt opp med å føde alene, sier Petra Vinberg Linder til Expressen.

Ifølge Expressen er det ikke første gang svenske jordmødre forteller om liknende forhold. Tidligere på året advarte Jordmorforeningen om mangel på plasser på landets fødeavdelinger.

Foto: Petra Vinberg Linder

For Petra Vinberg Linder er problemet helt klart og tydelig; det er behov for flere klinikker og mer attraktive arbeidsvilkår. 

Jordmorens bilde har vakt stor oppsikt siden det ble delt på Facebook. Der har det fått nesten 600 reaksjoner, mer enn 200 delinger og 120 kommentarer fra andre brukere av det populære mediet:

- Helt sykt at man er nødt til å jobbe under sånne omstendigheter i en velferdsstat. Ikke så rart at folk møter veggen, skriver en bruker, mens en annen nikker gjenkjennende til Petra Vinberg Linders historie:

 

- Helt sant. Jeg har vært sykepleier siden 1993, og det har alltid vært et tøft yrke. 

Sofia Sjöman-Waas er presseansvarlig på sykehuset. Hun forteller at de siste dagene har vært veldig travle. Hvor det normalt blir født 21 - 22 barn i døgnet, har det i følge Sofie Sjöman-Wass vært snakk om flere.

Da hun bliver spurt om hva hun mener om Petra Vinberg Linders opplevelse, svarer Sofia Sjöman-Wass:

- Sånn skal det absolutt ikke være. Jeg har ikke fått noen informasjon om dette, men ledere og ansatte er i kontinuerlig dialog. Det er trist hvos jordmødre har måttet oppleve dette, sier Sofia Sjöman-Wass til Expressen.
 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.