Kim Jong Un: "Vi rammes av stor uro"

16/05/2022 11:47

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Kim Jong Uns land lider av en stor uro akkurat nå, sier han.

Det er vanskelig å nevne et land så lukket som Nord-Korea. Den kommunistiske diktaturstaten er hermetisk lukket, og derfor har omverdenen egentlig ikke mye kunnskap om landet. Videre utføres en stor mengde propaganda mot både befolkningen og resten av verden.

Kim Jong Uns regime har derfor ifølge seg selv ikke hatt covid-19 i det hele tatt tidligere. De har på sin side fått det nå, det høres ut. Kim Jong Un sier at en «stor uro» har rammet landet hans etter at 21 daglige dødsfall er rapportert - muligens fra covid-19. 

Det statlige nyhetsbyrået KCNA sa at 280.810 mennesker var i karantene og 27 hadde dødd siden en feber av enestående opprinnelse begynte å bli rapportert i landet i slutten av april.

Torsdag ble et dødsfall etter COVID-19 bekreftet. Kim Jong Un var raskt ute med å kunngjøre en nasjonal nedstengning.

– Spredningen av den ondartede epidemien er en stor uro som faller over landet vårt, sa Kim Jong Un på et krisemøte i det regjerende Arbeiderpartiet, ifølge KCNA.

Siden slutten av april har 524.440 personer vist tegn til feber, inkludert 174.440 nye tilfeller fredag.

Aidan Foster-Carter, ekspert på Nord-Korea fra Leeds University, sier det er overraskende at Kim Jong Un så ut til å beskrive situasjonen som den verste katastrofen siden grunnleggelsen av  republikken. Foster-Carter sa til Sky News:

"Han kan ha et kort minne - han er ganske ung. Denne påstanden ville omfatte Koreakrigen, der fire millioner mennesker døde, og hungersnøden på 1990-tallet, da vi ikke vet hvor mange som døde, men det var i hundretusener.

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.