Kunngjør: Ukraina og Russland nær enighet

21/03/2022 08:33

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Russland og Ukraina nærmer seg angivelig enighet om ”kritiske områder”, sier den tyrkiske utenriksministeren.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa i et intervju at Russland og Ukraina nærmet seg enighet om en rekke «kritiske områder».

Han forklarte også i intervjuet at han håper våpenhvile kan bli en realitet dersom det ikke blir noe tilbakeslag i fremgangen som nå er oppnådd i forhandlingene. Det skriver Reuters.

Russiske styrker kom inn i Ukraina 24. februar i det president Vladimir Putin har kalt en «spesialoperasjon» for å demilitarisere Ukraina og rense det for det han anser som farlige nasjonalister.

Utenriksministrene Sergej Lavrov fra Russland og Dmytro Kuleba fra Ukraina møttes i den tyrkiske byen Antalya tidligere denne måneden, som også ble deltatt av den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu. Diskusjonene har imidlertid ennå ikke gitt konkrete resultater.

Men Cavusoglu, som også var i både Russland og Ukraina i forrige uke for å snakke med Lavrov og Kuleba, fortalte tyrkiske medier Hurriyet at det hadde vært «rapprochement i begge siders posisjoner i kritiske spørsmål».

– Vi kan si at vi håper på våpenhvile dersom partene ikke tar et skritt tilbake fra dagens stillinger, sier han.

Ibrahim Kalin, en talsmann for den tyrkiske presidenten, fortalte Al Jazeera at de to landene nærmet seg enighet om fire kritiske spørsmål.

Han siterte blant annet Russlands krav om at Ukraina frasier seg sine ambisjoner om å slutte seg til NATO, demilitarisering, det Russland kaller «forundring» og beskyttelsen av det russiske språket i Ukraina.

Både Ukraina og Vesten har avvist de russiske referansene til «nynazister» i det demokratisk valgte lederskapet i Ukraina som grunnløs propaganda. Kalin uttalte videre at slike referanser er støtende for Kiev.

Kiev og Moskva rapporterte i forrige uke små fremskritt i samtaler som ville garantere Ukrainas sikkerhet mens de holdt landet ute av NATO. Begge land beskyldte imidlertid motparten for å dra saken videre.

Kalin sa at en permanent våpenhvile bare ville skje gjennom et møte mellom Putin og Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskiy. Han sa også at Putin mener stillingene på Krim og Donbas ikke var nær nok til et møte.

 

 

 

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.