Landet rapporterer om over 2000 mennesker begravd i et jordskred

27/05/2024 23:00

Mikkel Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tusenvis har blitt begravet levende under et jordskred, opplyser landets katastrofesenter.

Papua Ny-Guinea har mandag opplyst til FN at over 2000 mennesker er gravlagt i det store raset som gikk i landet fredag.

Dette kommer frem av et brev til FN-kontoret i Papua Ny-Guineas hovedstad, Port Moresby, fra landets nasjonale katastrofesenter, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Raset begravde over 2000 mennesker i live og forårsaket alvorlige ødeleggelser, sier senteret, som også legger til at bygninger er ødelagt.

I tillegg forblir situasjonen «ustabil ettersom skredet fortsetter å sakte frem, og utgjør en pågående fare for både redningsteam og overlevende».

Raset traff flere landsbyer i Enga-provinsen tidlig fredag ​​lokal tid.

Enga-provinsen ligger omtrent 600 kilometer nord for hovedstaden Port Moresby.

Omtrent 10 millioner mennesker bor i Papua Ny-Guinea. Landet utgjør den østlige delen av øya New Guinea, som ligger nord for Australia.

Australias utenriksdepartement sa lørdag at over seks landsbyer ble berørt av raset i provinsens Mulitaka-region.

FNs internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM) i Papua Ny-Guinea har også opplyst at rundt 1.250 mennesker har blitt fordrevet fra hjemmene sine etter raset i Enga-provinsen.

I følge National Disaster Center krever omfanget av katastrofen "umiddelbare og samarbeidende handlinger fra alle aktører".

Den oppfordrer også FN til å informere Papua Ny-Guineas utviklingspartnere «og andre internasjonale venner» om situasjonen.

Både Australia og Frankrike har annonsert at de er klare til å bistå Papua Ny-Guinea. Ny-Caledonia, som ligger nær Papua Ny-Guinea, er fransk territorium.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Sommerens hårtrend er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må vurdere hva du gjør med hodebunnen, sier en hudlege.