Lovforslag i Irland: Vil ta passet fra dømte pedofile

09/10/2017 10:30

Anniken Hauge

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I Irland vil man nå gjøre det umulig for dømte pedofile å reise ut av landet.

Tidligere i år ble Australia det første landet i verden som lovmessig valgte å forhindre dømte pedofile i å reise ut av landet, og nå følger muligvis Irland etter.

I hvert fall vil irene senere denne måneden bli presentert for et nytt lovforslag, som vil gjøre det mulig å inndra passene til folk som er dømt for pedofili. Det skriver Irishexaminer.com.

Formålet med lovforsalget er å forhindre at pedofile kan reise til udlandet og begå ny sexkriminalitet.

Hvis lovforslaget vedtas, vil Irland være den første nasjonen i Europa til å forhindre pedofile i å reise ut av landet.

Det nye lovforslaget møter blandt annet stor støtte hos den irske presten Shay Cullen, som har vært nominert til Nobels Fredspris for sitt arbeide som leder av barnehjelpsorganisasjonen PREDA på Filippinene.

Det asiatiske landet er et av de landene i verden som i stor grad er plaget av barnesexturisme, og det er blant annet filippinske barn som vil bli beskyttet av det nye lovforslaget. 

- Det vil gi veldig store fordeler i forhold til barns sikkerhet. Når flere land følger Australias eksempel, vil mange flere barn bli beskyttet mot misbruk, sier han til Irish Examiner og utdyper:

- Det er en forferdelig forbrytelse å reise utenlands for å begå overgrep mot barn. I Australia har de laget en innstramming av loven, men vi ønsker at også andre land skal gjøre det samme, og at Irland skal vise vei i Europa, lyder oppfordringen.

I Australia har den nye loven medført at mer enn 20.000 sexforbrytere nå er uten mulighet til å forlate landet, og det vurderes at 2.500 hvert år vil bli tilføyet denne listen.