Mann beholder gigantisk stein som han trodde var gull: Viser seg å være verdt langt mer

24/11/2021 08:15

Emma Sletta

Utland
Privatfoto
Privatfoto
En mann fant det han trodde var en stor gullklump. Det viste seg å være noe verdt mye mer gull.

I 2015 gik David Hole rundt i Maryborough Regional Park nær Melbourne i Australia.

Han hadde en metalldetektor med seg, og plutselig kom han over noe utenom det vanlige. Han fant en tung, rødaktig stein liggende i gul leire.

Han tok den med hjem og prøvde å åpne den da han var sikker på at det var en klump gull. Maryborough ligger i Goldfields-regionen, der det australske gullrushet nådde toppen på 1800-tallet.

Han prøvde å åpne den med både en steinsag, en vinkelsliper og en drill - han prøvde til og med å douse den med syre. Ikke engang med en slegge kunne han bryte den.

Det var fordi det han så ivrig prøvde å åpne var ikke en klump av gull. Imidlertid fant han bare ut flere år senere, hvor han fant ut at det var en sjelden meteoritt.

– Den hadde et skulpturelt, oppslukende utseende, sier geolog Dermot Henry til The Sydney Morning Herald.

– Det dannes når de kommer gjennom atmosfæren. De smelter på utsiden, og atmosfæren danner dem. 

David Hole, som ikke kunne få "steinen" åpnet, var veldig fascinert av funnet hans, og valgte å ta den med til Melbourne Museum for å få den identifisert.

Privatfoto

– Jeg har sett på mange steiner som folk tror er meteoritter, sier Dermot Henry til Channel 10 News.

Etter 37 års arbeid på museet har han undersøkt tusenvis av steiner, men bare to av dem viste seg å være ekte meteoritter. David Holes "stein" var en av dem.

– Hvis du så en stein på jorden slik og plukket den opp, burde den ikke være så tung, sier en annen geolog ved Melbourne Museum Bill Birch til The Sydney Morning Herald.

Forskere har publisert en vitenskapelig artikkel som beskriver den 4,6 milliarder år gamle meteoritten maryborough etter byen i nærheten av der den ble funnet.

Meteoritten veier 17 kg, og etter at forskerne skjerte av en liten plate avskåret, fant de ut at sammensetningen har en høy prosentandel jern.

Privatfoto

– Meteoritter gir den billigste formen for romforskning. De transporterer oss tilbake i tid, og gir ledetråder om solsystemets alder, dannelse og kjemi (inkludert jorden", sier Henry.

" Noen gir et glimt av planetens dype interiør. I noen meteoritter er det "stjernestøv" som er enda eldre enn vårt solsystem, som viser oss hvordan stjerner dannes og utvikler seg for å skape elementer av det periodiske bordet.

"Andre sjeldne meteoritter inneholder organiske molekyler som aminosyrer: livets byggesteiner."

Selv om forskere ennå ikke vet hvor meteoritten kommer fra og hvor lenge den har vært på jorden, har de noen gjetninger.

– Denne meteoritten kommer mest sannsynlig fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, og den har blitt dyttet ut derfra av noen asteroider som ble knust i hverandre og en dag knust i jorden, sier Henry til Channel 10 News.

Dateringen av karbonet antyder at det har vært på jorden i mellom 100 og 1000 år. Det har vært en rekke observasjoner av meteoritter mellom 1889 og 1951, da kunne den ha ankommet jorden.

 

Læs også:

6 stjernetegn som ALDRI bør flytte sammen Det er ikke alle som har problemer med å bo under samme tak. Men disse seks stjernetegnene bør under ingen omstendigheter flytte sammen.