Melder ut: Vil løsrive seg

07/02/2022 08:57

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det blir et brudd med en mange års tradisjon.

New Zealand er et konstitusjonelt kongerike, akkurat som Norge er.

Det betyr at landet har en regjering som i praksis utøver makt.

Kongefamilien er dermed «bare» i offisiell forstand den øverste statsoverhode.

New Zealand er underlagt det britiske kongehus og dermed Dronning Elizabeth den 2. Nu varsler Māori-partiet I New Zealand imidlertid om en skilsmisse.

Utlysningen kom på 182-årsdagen for signeringen av Waitangi-traktaten, eller Te Tiriti o Waitangi, New Zealands grunnleggende juridiske dokument (Constitution).

"Hvis du ser på vår grunnleggende pakt som et ekteskap mellom tangata whenua [urfolk] og kronen, så er Te Tiriti barnet til dette ekteskapet. Det er på tide med tangata når vi tar full varetekt, sa Maori Pāti-medleder Rawiri Waititi, ifølge Guardian.

– Det betyr ikke at kronen er av kroken. Hvis et par skiller seg, mister du ikke ansvaret for barnet ditt. Dette vil være en mulighet til å gjenopprette et mer meningsfylt og tilfredsstillende partnerskap, sier han.

Traktaten garanterte Māori kronens beskyttelse av deres landrettigheter.

Men i de 100 årene som fulgte etter signeringen, mistet Māori mer enn 90% av sitt land gjennom en blanding av direkte inndragning fra kronen, privat eller offentlig salg, og landrettspraksis som ikke anerkjente kollektivt eierskap.

Tidligere press for New Zealand til å bli en republikk har slitt med å få fart.

Meningsmålinger fra 2021 viste at en tredjedel av New Zealandere ønsket å bryte båndene til monarkiet, mens 47% ikke visste og 20% visste ikke.

I årene som kommer kan New Zealand ende opp med å bli 100% uavhengig, noe som, alt som er likt, vil være en veldig stor sak.

 

 

 

 

Læs også:

Så enkelt: En rask måte å rengjøre ovnen på Et enkelt triks for å få ovnen til å glinse igjen ved å bruke en enkel ting.