New Zealand er et konstitusjonelt kongerike, akkurat som Norge er.
Det betyr at landet har en regjering som i praksis utøver makt.
Kongefamilien er dermed «bare» i offisiell forstand den øverste statsoverhode.
New Zealand er underlagt det britiske kongehus og dermed Dronning Elizabeth den 2. Nu varsler Māori-partiet I New Zealand imidlertid om en skilsmisse.
Utlysningen kom på 182-årsdagen for signeringen av Waitangi-traktaten, eller Te Tiriti o Waitangi, New Zealands grunnleggende juridiske dokument (Constitution).
"Hvis du ser på vår grunnleggende pakt som et ekteskap mellom tangata whenua [urfolk] og kronen, så er Te Tiriti barnet til dette ekteskapet. Det er på tide med tangata når vi tar full varetekt, sa Maori Pāti-medleder Rawiri Waititi, ifølge Guardian.
– Det betyr ikke at kronen er av kroken. Hvis et par skiller seg, mister du ikke ansvaret for barnet ditt. Dette vil være en mulighet til å gjenopprette et mer meningsfylt og tilfredsstillende partnerskap, sier han.
Traktaten garanterte Māori kronens beskyttelse av deres landrettigheter.
Men i de 100 årene som fulgte etter signeringen, mistet Māori mer enn 90% av sitt land gjennom en blanding av direkte inndragning fra kronen, privat eller offentlig salg, og landrettspraksis som ikke anerkjente kollektivt eierskap.
Tidligere press for New Zealand til å bli en republikk har slitt med å få fart.
Meningsmålinger fra 2021 viste at en tredjedel av New Zealandere ønsket å bryte båndene til monarkiet, mens 47% ikke visste og 20% visste ikke.
I årene som kommer kan New Zealand ende opp med å bli 100% uavhengig, noe som, alt som er likt, vil være en veldig stor sak.