Metalldetektor gjør ekstremt sjeldent funn: Selges for stor formue

25/01/2022 12:21

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Beløpet er ny rekord.

En metalldetektor som fant Storbritannias 'første gullmynt noensinne' har tjent en enorm formue etter at den ble solgt for en verdensrekord £ 648,000, som er ca 5.7 millioner.

Det skriver Daily Mail.  

Michael Leigh-Mallory fant mynten på sin første metalldeteksjonsutflukt på 10 år på jordbruksland i Hemyock, Devon i september i fjor.

Kong Henrik III-mynten, anslått til å være fra rundt 1257 av William av Gloucester med gull importert fra Nord-Afrika, måler i underkant av en tomme i diameter.

Det er bare åtte av myntene - hvorav de fleste er i museer - og denne antas å være den første som finnes på 260 år.

Oppdageren var helt uvitende om myntens utrolige sjeldenhet før han la ut et bilde av det på Facebook, og det ble oppdaget av en spesialist på Spink auksjonshus i London.

Henry III-mynten har blitt sagt av numismatikere (myntspesialister) å vise det første "sanne" portrettet av en engelsk konge på sin trone siden vilhelm Erobrerens tid.

Det er bare åtte av myntene som er kjent for å eksistere, med nesten alle i museer.

Den fikk et hammerslag på £ 540 000, med ekstra gebyrer som tok det endelige beløpet betalt av en privat britisk kjøper i rommet for £ 648 000.

Finneren deler avkastningen 50/50 med grunneieren hvis landmynten var skjult under.

Det sies at han vil bruke sin formue på fremtiden til sine barn.

Vinnerbudet har til hensikt å låne ut mynten til et museum eller en institusjon.

Det er en verdensrekord for en Henry III-mynt, og også den mest verdifulle engelske middelaldermynten som noen gang er solgt på en auksjon.

Gregory Edmund, spesialist hos Spink &Son, sagde:

"Ikke bare står dette nå som det mest verdifulle enkeltmyntfunnet i britisk historie, men også den mest verdifulle engelske middelaldermynten som noen gang er solgt på auksjon."