Nå er det forbudt: Kan koste ett år i fengsel eller 100.000 dollar i bot

12/05/2022 08:15

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Victoria er den første staten i Australia som forbyr hakekors med lov.

I løpet av de siste månedene har nazismen og nazistene igjen blitt diskutert i media fordi Russlands president Vladimir Putin hevder at Ukraina ledes av en haug med nynazister, og at Russlands invasjon av Ukraina er et forsøk på å de-nazifite landet.

Hvorvidt dette er hva som har gjort utfallet er ikke kjent, men nå har staten Victoria i Australia i det minste tatt et stort skritt i kampen mot nazismen.

Staten er den første australske staten som er forbudt ved lov å vise nazi-hakekorset.

 Det skriver Ladbible skriver

Den nye loven ble publisert av justisminister Jaclyn Symes 11. Maj. Hvor hun uttalte: 

"Nazisymbolet forherliger en av de mest hatefulle ideologiene i historien - offentlig visning av det gjør ingenting annet enn å skape ytterligere smerte og splittelse. Som regjering ønsker vi å gjøre alt vi kan for å fjerne hatet og ikke gi det rom for å vokse."

Lovforslaget trer ikke i kraft før om ett år. På den tiden straffes et lovbrudd med fengsel i inntil ett år eller en bot på 22.000 australske dollar (107.000 kroner).

Forbudet gjelder blant annet ikke hakekorset som brukes av andre hinduer.

«Vi vet at hakekorset er et symbol på fred, kjærlighet og aksept for hinduer, buddhister og jains og er et veldig viktig symbol for deres tro,» har Symes uttalt, og sier at det selvfølgelig fortsatt er lovlig å bruke symbolet i denne sammenhengen.

Hakekorset er allerede forbudt i flere europeiske land, akkurat som EU ved lov har fastsatt at det er forbudt å bruke i hatefulle sammenhenger.

Men ifølge folkedrab.dk er det  lovlig å både benekte Holocaust og å bære hakekors i offentligheten i blant annet Danmark, Italia, Sverige og England. 

I Danmark er det besluttet at det må være lovlig fordi de ønsker å beskytte ytringsfriheten.

Rasismeklausulen betyr imidlertid at du lett kan straffes for å ha på deg hakekorset i forbindelse med "i en offentlig sammenheng" som truer "en gruppe mennesker på grunn av rase, hudfarge, etnisitet, religion eller seksuell orientering".

 

 

 

 

Læs også:

Så enkelt: En rask måte å rengjøre ovnen på Et enkelt triks for å få ovnen til å glinse igjen ved å bruke en enkel ting.