Nå skal USAs eldste fange på «dødscelle» henrettes

07/01/2022 13:37

Emma Sletta

Utland
Foto: Harris County District Attorney's Office
Foto: Harris County District Attorney's Office
Den eldste fangen på «dødscelle» i USA har ventet i 32 år, men nå har han «endelig» fått en dato for når han skal henrettes.

Carl Wayne Buntion , 77 , har vært i fengsel mesteparten av sitt liv og har vært på 'dødscelle' for et drap siden 1990 - med unntak av en kort periode fra 2009 til 2012 da han sonet 'vanlig' fengselstid. I tillegg til drapet er han dømt for 13 andre opptellinger, og han hadde også bare vært på prøveløslatelse i seks uker da han begikk drapet i 1990.

Som innsatt med dødsdom vet du ikke nødvendigvis når du skal dø, bare at du kommer til å dø. Nå har imidlertid Buntion fått en dato for henrettelsen, nemlig 21. April 2022.

Grunnen til at han er dømt til lovens strengeste straff er at han i 1990 skjøt og drepte den texanske politimannen James Irby med tre skudd i hodet.

Ifølge Click2Houston var drapet på James Irby et veldig brutalt og uprovosert drap. Buntion satt i passasjersetet på en bil i 1990 da to offiserer, inkludert Irby, stoppet bilen for å sjekke den og personene i den.

Foto: Harris County District Attorney's Office

Da føreren av bilen snakket med Irby, kom den nå dømte Buntion plutselig ut av bilen og skjøt den stakkars politimannen tre ganger. Buntion ble raskt arrestert og siktet og dømt for mord, det alvorligste lovbruddet du kan gjøre i USA. ‘Capital Murder’ straffes med alt fra 10 års fengsel til livsvarig fengsel eller til og med dødsstraff, som Buntion ble dømt til.

James Irby etterlot seg en kone og to barn som bare var ett og tre år gamle da deres far ble brutalt myrdet.

Nå, etter nesten 32 år, blir dommen 'endelig' implementert som en dommer har satt datoen for 21. April 2022. Ifølge Ladbible sa statsadvokaten Kim Ogg: "Han skjøt en politimann i hodet for mer enn 30 år siden, og det er på tide at han blir holdt ansvarlig for sin forferdelige forbrytelse."

Han la til: "Han frarøvet Irby sitt liv og frarøvet Irby-familien et helt liv med minner med ham, det er på tide at de fikk rettferdighet."

Advokaten mener ikke bare at bustion fortjener hans straff. James Irbys enke sa kort tid etter at datoen ble kunngjort: "Jeg har nettopp funnet ut i morges at Carl Buntion skal henrettes. Det har gått 30 år. Vi har ventet på dette. Skulle ønske James var her for å se det. Det er fint å lukke kapittelet om mordet på mannen min. Vi kan nå legge den bort."

En av grunnene til at det er så lenge til Buntions dom blir implementert, er at saken har vært i gang flere ganger. I 2009 ble Buntions dødsdom pendlet til en livstidsdom av lagmannsretten.

Imidlertid klarte han bare å "nyte" sin livstidsdom i kort tid, da dommen ble endret tilbake til en dødsdom av en ny jury allerede i 2012. Buntions advokater forsøkte også å anke avgjørelsen igjen i oktober 2021, men USAs høyesterett avviste den, og det er nå avgjørende at Bustion skal henrettes som straff for drapet på James Irby.

Foto: Harris County District Attorney's Office

Den amerikanske delstaten Texas, der Bustion begikk drapet, har fortsatt dødsstraff, som i stor grad bare er gitt i drapssaker. Den mest brukte metoden er en dødelig injeksjon mens man er spent fast i en stol som den på bilde over.

 

 

 

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.