Nord- og Sør-Korea starter opp den gamle soniske krigen på nytt

10/06/2024 15:00

Mikkel Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nord- og Sør-Korea har sendt ballonger over grenseovergangen mellom de to landene flere ganger de siste ukene.

Nord-Korea har begynt å sette opp høyttalere som skal spille propaganda over den sørkoreanske grensen.

Dette skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Søndag, etter seks års pause, gjenopptok Sør-Korea å spille anti-nordkoreanske sendinger ved grensen.

Det sørkoreanske militæret hadde på forhånd advart om å gjøre det dersom Nord-Korea fortsatte å sende ballonger med avfall over den sørkoreanske grensen.

Så sent som mandag kveld sendte Nord-Korea 310 ballonger med rusk mot den sørkoreanske grensen, opplyser det sørkoreanske militæret, ifølge Yonhap.

– Den siste forsendelsen med avfallsballonger, som ble sendt sent søndag, inneholder papir- og plastavfall. Så langt er det ingenting som tyder på at det er giftige materialer i ballongene, sier stabssjefene i det sørkoreanske militæret, ifølge Yonhap.

De siste ukene har det hendt flere ganger at ballonger med avfall har fløt over grensen.

Sør-Korea har også sendt ballonger andre veien. Disse har inkludert anti-nordkoreanske brosjyrer, USB-stasjoner med K-pop-sanger og TV-programmer, samt tusenvis av én-dollarsedler.

Ballongutvekslingene har gjort forholdet mellom Sør- og Nord-Korea enda verre.

Søndag advarte Kim Yo-jong, søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, at det ikke ville være uten konsekvenser hvis Sør-Korea fortsetter å spille anti-nordkoreanske sendinger og spre flygeblader over grensen.

– Hvis Sør-Korea fortsetter å spre flygeblader og spille sendinger over grensen, så vil det utvilsomt være vitne til et nytt tilbakeslag fra Den demokratiske folkerepublikken Korea, sa hun i en uttalelse til det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Sør-Koreas president, Yoon Suk-yeol, kansellerte tidligere denne uken endelig en 2018-avtale mellom Nord- og Sør-Korea om militær deeskalering.

I noen tilfeller har Nord-Korea tidligere skutt ned sørkoreanske ballonger.

Flere eksperter har vurdert at det er et bevis på at Nord-Korea anser innholdet i ballongene som en alvorlig trussel mot regimets evne til å kontrollere landets befolkning.