Ny bensinkrise på vei: Russland stenger oljerørledning

24/03/2022 08:19

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Rørledningen står for 2,5 % av all olje som sendes til sjøs.

Oljeprisen i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina har vært skyhøy.

Men etter at Kina har sendt flere millioner mennesker i lockdown, har prisen falt litt igjen.

Dessverre er det utsikter til en ny økning i prisen på råolje, som i verste fall kan være så mye som 50 prosent.

Russland har satt en plugg i en stor oljerørledning som sender råolje til globale markeder fra Sentral-Asia til Svartehavet.

Rørledningen skal angivelig repareres på grunn av stormskader, og reparasjonene kan ta opptil to måneder, heter det i kunngjøringen fra landets viseenergiminister, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS, skriverBerlingske.

Rørledningen, som tilhører Det kaspiske rørledningskonsortiet og går 1500 kilometer fra oljefeltet Tengiz vest i Kasakhstan til havnen i Novorossiysk ved Svartehavet, leverer opptil en million fat olje om dagen, og derfor er det en stor produksjon som nå settes på vent.

Analytikere tviler imidlertid på den russiske kunngjøringen om stormskader på rørledningen.

Ingen av de vestlige partnerne i rørledningen – som inkluderer gigantene Chevron og Exxon Mobil – har ikke klart å inspisere rørledningen selv.

Den russiske staten eier 24 prosent av Det kaspiske rørledningskonsortiet, og Russland er også verdens nest største eksportør av råolje.

Stormskader eller ikke, så er ledningen slått av.

De tøffe sanksjonene mot Russland, sammen med den delvis nedstengde rørledningen, kan bety at oljeprisen kan skyte i været og nå 150 dollar fatet på grunn av oljemangel.