Opprørere vil løslate pilot etter ett års fangenskap

09/02/2024 21:00

Emma

Utland
Foto: The West Papua National Liberation
Foto: The West Papua National Liberation
Piloten Philip Mehrtens ble tatt til fange av en indonesisk opprørsgruppe i Papua-provinsen i februar 2023.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En indonesisk opprørsgruppe ønsker å løslate den newzealandske piloten Philip Mehrtens, som har vært tatt til fange i ett år.

Det melder West Papuan National Liberation Army (TPNPB), ifølge Reuters.

Det er imidlertid foreløpig uklart når Mehrtens vil bli løslatt.

Opprørsgruppen har base i Papua-provinsen i Indonesia. Det er her Philip Mehrtens holdes fanget.

Ifølge stabssjefen i Vest-Papuas nasjonale frigjøringshær, Teranus Satto, blir piloten løslatt for å beskytte sine menneskerettigheter.

Mehrtens ble kidnappet av opprørsgruppen 7. februar i fjor på flyplassen i Nduga i Indonesia. Kunngjøringen om hans forestående løslatelse kommer på årsdagen for hans fangst.

Det var et forsøk på å legge press på det indonesiske militæret for å forlate Papua, den vestlige delen av øya Ny-Guinea.

Siden da har opprørsgruppen krevd at Indonesia anerkjenner Papua som uavhengig fra landet før de løslater Mehrtens.

Dette har imidlertid ikke skjedd.

Mandag kom New Zealands utenriksminister Winston Peters med en sterk oppfordring til opprørsgruppen om at piloten må løslates.

– Vi vet at Philip like før jul kontaktet noen familiemedlemmer og venner for å forsikre dem om at han levde og hadde det bra.

– Men vi er fortsatt bekymret for den lange tiden han har sittet varetektsfengslet, sier utenriksministeren.

Ifølge den indonesiske hæren la opprørere indonesiske soldater i bakhold i Papua i april i fjor mens de lette etter Mehrtens. En indonesisk soldat ble drept i prosessen.

Papua er en tidligere nederlandsk koloni som ble uavhengig i 1961. To år senere tok Indonesia kontroll over området og lovet en folkeavstemning om uavhengighet.

Den påfølgende avstemningen, som endte med flertall for at Papua skulle forbli en del av Indonesia, ble imidlertid stort sett ikke anerkjent, ifølge AFP.