Passasjer måtte ta roret da piloten ble syk: landingen endte ikke som forventet

12/05/2022 08:04

Emma Sletta

Utland
Foto: Twitter
Foto: Twitter
En passasjer som hadde "ingen anelse om hvordan man skulle fly et fly" måtte ta roret her om dagen og lande et mindre fly da piloten gikk dårlig.

Et mindre fly av typen Cessna Caravan måtte nødlande her om dagen etter kort tid i luften.

Flyet hadde tatt av fra en liten flyplass i Florida, men omtrent 110 kilometer utenfor kysten av Florida ble piloten så ille at han eller hun ikke kunne fly videre eller foreta en nødlanding.

Det skriver Unilad skriver

– Jeg har et alvorlig problem her. Piloten min er blitt ufør. Jeg aner ikke hvordan jeg skal fly et fly, ropte en passasjer om bord i flyet plutselig over radioen til kontrolltårnet på flyplassen.

"Mottatt. Hva er din posisjon," svarte en flygeleder, som passasjeren svarte: "Jeg aner ikke. Jeg kan se Florida-kysten foran meg. Og jeg aner ikke."

Passasjeren var - forståelig nok - i panikk, men flygelederen holdt seg rolig og prøvde å veilede passasjeren og forklare hvordan han fløy flyet.

– Hold nivået og bare prøv å følge kysten enten i nord eller sør. Vi prøver å lokalisere deg, sier flygelederen til den skremte passasjeren, som desperat prøver å få kontroll over flyet, som ifølge produsenten kan fly i 350 kilometer i timen, har 14 passasjerer om bord og har et vingespenn på rundt 16 meter.

Passasjeren klarte å få kontroll over flyet, og kontrolltårnet fant ut at det lå 40 kilometer nord for Palm Beach.

Herfra ledet kontrolltårnet flyet til rullebanen, hvor passasjeren mirakuløst klarte å lande flyet.

«Du så nettopp noen passasjerer lande det flyet», hørtes kontrolltårnet overrasket ut etter den vellykkede landingen.

Hendelsen etterforskes for tiden av amerikanske luftfartssikkerhetsmyndigheter, som mener piloten fikk et flosinghjerte.

En etterforsker, John Nance, sa til WPBF-TV at «dette er første gang jeg har hørt at en av disse [Cessna Caravans] har blitt landet av noen som ikke hadde erfaring med å fly.»

«Personen på flyet [...] lyttet veldig nøye, tydelig etter instruksjoner med stor ro. Det var det som gjorde forskjellen,» sier han.

Et vitne filmet landingen, og en journalist fra WPBF-TV har siden delt videoen på Twitter. Det kan ses nedenfor:

Verken passasjerens eller pilotens navn er offentliggjort, men Daily Mail har bekreftet at passasjeren har dratt hjem til sin gravide kone.