PETA går ut etter LEGO: Villeder barn om den ‘blodige’ virkeligheten

31/05/2022 08:14

Emma Sletta

Utland
Foto: Lego
Foto: Lego
PETA mener at leketøyet villeder barn om den ‘blodige’ virkeligheten.

Gruppen oppfordrer selskapet til å omprofilere gårdssettene til å være "dyrereservater" for å forhindre at barn blir villedet om landbruksindustriens "skrekk og grusomhet".

Dette bør bidra til å sikre at barn kan lære om og sette pris på dyrenes liv i et trygt og informativt miljø.

Ifølge Daily Mail kommer kritikken etter at Guardian-journalist og miljøverner George Monbiot kritiserte den ‘fine historien’ barna blir fortalt om landbruket.

"Som små barn blir vi stadig utsatt for urealiserte visjoner om landbruk som ikke har noe med virkeligheten å gjøre."

"De eneste gårdene som de fleste barn sannsynligvis vil besøke er klapping og lekegårder, noe som forsterker forestillingen om at oppdrett er en hyggelig og trygg aktivitet."

Foto: Lego

I et brev til styrelederen i Lego Group skrev Niels Christiansen, Mimi Bekhechi - visepresident for PETA i Storbritannia, Europa og Australia - at de "pastorale scenene" gir et feil bilde av dyrenes levekår.

– Husdyrhold er et blodig og grusomt yrke, og innen 2022 bør ingen virksomhet fremme det, spesielt mot barn, skriver hun.

Neil Shand – administrerende direktør i National Beef Association – ser ikke overraskende ting ganske annerledes enn PETA.

– Dette er et misvisende budskap fra Peta. Vi har et ansvar for å lære barna hvor maten kommer fra gjennom leker, sier han.

Foto: Lego

Ifølge avisen er Frank Furedi, emeritusprofessor i sosiologi ved University of Kent, enig i Shands syn.

"Det tar noe naturlig og uskyldig, som barns interesse for husdyr, og gjør det til noe mørkt."

Legos nettsted sier at det er "morsomt" for barn å leke med husdyr og forestille seg "å være ansvarlig for levende dyr."

"Husdyr elsker når barna tar dem med ut for å leke! Ta på deg kjeledresser og gummistøvler, rull opp ermene og fyll låven med leketøyshester, kyr, kyllinger og alle de andre husdyrene. Finn den perfekte dyregaven her."