Polen slår fast: Katter er en invasiv "ailien" art

28/07/2022 07:28

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Polske kattelskere er ikke fornøyd med et nytt "stempel" som katter har blitt gitt i hjemlandet.

I Polen har huskatten blitt lagt til landets såkalte "invasive fremmede arter" -liste, som ikke er en liste over romvesener, men snarere en liste over invaderende dyrearter som ikke stammer naturlig fra Polen.

Listen teller ca 1800 dyr, som ifølge polske myndigheter er skadelige for den naturlige polske naturen, og nå har huskatten fått plass på listen.

Det skriver Vice.

Ifølge media ble katten lagt til listen tidligere denne måneden fordi katter har en negativ effekt på lokalt dyreliv - inkludert fugler - og er teknisk sett ikke naturlige i Polen.

"Den innenlandske katten, felis catus, ble tammet for rundt 10.000 år siden i krybben av store sivilisasjoner [...] [nær] Nildalen [ed. dagens Etiopia, Egypt og Sudan] til sørlige Mesopotamia [ed. dagens Irak]. Derfor [...] i Europa og derfor også i Polen, bør det betraktes som en utenlandsk art," sa den i forbindelse med beslutningen, som imidlertid har fått stor kritikk.

Flere mener at det da bør være langt flere dyr på listen.

"Spør om mennesker er på listen over 'invaderende fremmede arter', sa en veterinær, og henviste til det faktum at mennesker heller ikke er fra Polen, men ikke er på listen over invaderende dyrearter."

Beslutningen om å legge til huskatten på listen understreker imidlertid også at katten ikke utgjør en fare for Polen, og at du derfor ikke trenger å søke om tillatelse til å ha det som kjæledyr.

Loven om retten til å beholde og reglene om kontroll av dyr fra listen er derfor "ikke anvendelige", står det.