Putin fikk det motsatte av det han hadde ønsket seg

23/05/2022 08:31

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det har gått helt motsatt vei for Putin, enn hva han opprinnelig ønsket.

I desember krevde Russlands president Putin at Ukraina dropper sitt forsøk på å slutte seg til NATO, og at NATO-styrkene trekker seg ut av Russlands vestlige flanke.

Det ser nå ut til at Russlands handlinger vil doble lengden på grensen til medlemslandene, fra polarsirkelen til Østersjøen, og skape en ny grense i sammenstøtet med Vesten.

Finland og Sverige leverte formelt sine medlemssøknader i Brussel onsdag morgen, og avsluttet langvarige nøytrale stillinger som for Stockholm strekker seg 200 år tilbake til Napoleons tid.

Tiltredelsesprosessen vil ta måneder og må ratifiseres av NATOs 30 medlemmer. Et medlem, Tyrkia, har allerede truet med å blokkere begge lands bud: Tyrkias president Erdogan.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ønsket imidlertid dobbeltsøknaden velkommen, og sa i helgen at «Tyrkia har gjort det klart at deres intensjon ikke er å blokkere medlemskap». Tysklands toppdiplomat, Annalena Baerbock, har også uttrykt tillit til at Finland og Sverige blir tatt opp.

Det virker klart at ytterligere to nasjoner med avanserte, velfinansierte, multifunksjonelle væpnede styrker snart vil slutte seg til den gjensidige forsikringen av NATOs artikkel 5, som alle medlemsland må forsvare ett angrep mot et annet.

Nå kan Finland - og dets svenske naboer - bli nye sentrale medlemmer av den vestlige alliansen. På tre korte måneder sier analytikere at invasjonen av Ukraina har omarbeidet europeisk sikkerhet i flere tiår fremover - og ikke i Putins favør. 

Det melder NBC News.

– Jeg tror det er en total politisk og geostrategisk spillveksler, i hvert fall for Nord-Europa, sier Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske atlanterhavskomité, en tenketank med base i Oslo.

– Putin får det motsatte av det han krevde i desember. Han ønsket å lukke NATOs åpne dør, og nå har han åpnet den for to nye medlemmer, la hun til.

Alexander Stubb, tidligere statsminister i Finland, har tatt til orde for NATO-medlemskap i 30 år:

"Bedre sent enn aldri. Putin skaper i hovedsak et skille i Europa – på den ene siden har du en isolert, autoritær, aggressiv, imperialistisk og revisjonistisk russer, og på den annen side har du mer eller mindre 40 europeiske demokratier som tror på samarbeid, grunnleggende menneskerettigheter og lover,» sa han til NBC News i forrige uke.