Putins store planer for 9. mai: Dette skal han gjøre

04/05/2022 12:42

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Putin vil angivelig sette store seil inn for å lykkes i Ukraina.

Det har lenge vært teorier om at Russland ville stoppe krigen 9. Mai. Det er nå 5 dager til. Men ifølge USAs ambassadør til OSSE, Michael Carpenter, vil det ikke være tilfelle.

Han har "veldig troverdig intelligens" om at Putin snart vil annektere de to utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina. Det skriver TV 2.

Etterretningen viser også at Russland har til hensikt å annektere og erklære den okkuperte byen Kherson en russisk folkerepublikk.

Ifølge OSSE-ambassadøren vil Putin trolig gjøre annekteringen offisiell i de kommende ukene – og muligens allerede mandag, når det er den 9. Mai. 

9. mai er en spesiell dag i Russland, da dagen markerer Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland under andre verdenskrig i 1945. Mandag kom det frem at flere vestlige tjenestemenn frykter at Putin offisielt vil erklære krig mot Ukraina 9. Mai. 

En formell krigserklæring i henhold til russisk lov ville tillate Putin å mobilisere reservestyrker og utnevne vernepliktige, som tjenestemenn sier Russland desperat trenger midt i en økende mangel på arbeidskraft som følge av de tunge tapene invasjonen har lidd så langt for russisk militær.

Av samme grunn mener Ben Wallace, Storbritannias forsvarsminister, også at Putin er klar til offisielt å kalle det en direkte krig, og dermed droppe ideen om en "spesiell operasjon".

«Han har krittet opp banen og lagt grunnlaget for å kunne si 'se, dette er nå en krig mot nazister og det jeg trenger er flere mennesker. Jeg trenger mer russisk kanonfôr,» sier han.