Retten nekter å flytte Josef Fritzl til vanlig fengsel

11/03/2024 19:00

Mikkel Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Østerrikeren Josef Fritzl er dømt for voldtekt, slaveri og incest. Han sitter i fengsel for psykisk syke.

En østerriksk domstol har mandag besluttet at Josef Fritzl ikke skal overføres til et vanlig fengsel fra fengselet for psykisk syke kriminelle, der den voldtektsdømte østerrikeren soner straffen.

Dette endrer en dom som ble avsagt i januar ved en lavere domstol, skriver det østerrikske nyhetsbyrået Apa ifølge Reuters.

Her ble det bestemt at Fritzl skulle flyttes til et ordinært fengsel.

Den nå 88 år gamle Fritzl har sittet i fengsel de siste 15 årene og soner en livstidsdom. Han er alvorlig dement.

Han ble i 2009 dømt for å ha holdt datteren innelåst i en kjeller i byen Amstetten i 24 år og for å ha fått syv barn med henne.

Han ble funnet skyldig i incest, voldtekt, slaveri, tvang og for å ha forårsaket døden til et av de syv barna ved å unnlate å skaffe den nyfødte gutten den legehjelpen han trengte.

Forbrytelsene ble oppdaget fordi den eldste av barna ble syk og kom til sykehuset i 2008. Moren hennes hadde smuglet et brev med den syke datteren. Ansatte ved sykehuset så brevet og tok deretter kontakt med politiet.

Datteren og barna ble holdt fanget i en kjeller under Josef Fritzl og hans kones hus i Amstetten.

Etter at en kjennelse om Fritzls tjenestevilkår ble avsagt i januar av en domstol i byen Krems an der Donau vest for Wien, ble kjennelsen anket av påtalemyndigheten.

En høyere regional domstol i Wien har mandag fastslått at det ikke er fremlagt nødvendig informasjon for at retten skal kunne vurdere om Josef Fritzl kan flyttes til å sone i et ordinært fengsel.

Avgjørelsen er imidlertid ikke endelig. Retten i Krems og der Donau skal ifølge kjennelsen innhente ny informasjon, og så skal saken ifølge Reuters vurderes på nytt i april.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.