Russisk «terrorangrep» rammer bare noen få kilometer fra NATO-territorium

14/03/2022 07:56

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Russland har satt i gang et rakettangrep mot et militært treningssenter bare noen få kilometer fra den polske grensen.

Minst åtte raketter har rammet Det internasjonale senteret for fredsbevarende og sikkerhet i Yavoriv, omtrent 10 kilometer fra Ukrainas grense mot Polen, i det vestligste russiske angrepet hittil.

Minst fem mennesker er døde og mange er skadet i angrepet, som angivelig overveldet luftforsvaret med opptil 30 raketter avfyrt på stedet.

Ifølge BBC kan den store basen romme opptil 1760 personer og brukes av ukrainske og NATO-styrker som en del av Partnership for Peace-initiativet, som har som mål å fremme samarbeid mellom NATO og ikke-NATO-medlemmer.

Det er et av de to stedene i Ukraina hvor internasjonale militære øvelser finner sted.

Det er ikke umiddelbart klart om det er internasjonalt personell blant de drepte, men ifølge Ukrainas forsvarsminister Oleksii Reznikov var utenlandske militære instruktører til stede på eksplosjonstidspunktet.

– Dette er et nytt terrorangrep på fred og sikkerhet nær grensen mellom EU og NATO. Noe må gjøres for å stoppe dette», skrev han i et innlegg på Twitter.

Borgermesteren i den vestlige ukrainske byen Ivano-Frankivsk har sagt at byens flyplass var målet for et russisk angrep.

Dette har ført til frykt for at Russland kan forsøke å angripe våpenforsyninger som kommer fra vest eller de som prøver å flykte østover.

Foto: Shutterstock.com

De siste angrepene kommer dager etter flere russiske luftangrep vest i landet, som til nå har unnsluppet det verste bombardementet og har vært et sted med relativ sikkerhet for de som flykter fra byene lenger øst.

Et nattangrep i Yavoriv fant sted bare 30 kilometer fra Lviv og så nær den polske grensen at noen innbyggere i EU og NATO-medlemslandene kunne høre eksplosjonene.

Russlands viseutenriksminister Sergej Ryabkov antydet i går at landets styrker kunne bestemme seg for å angripe forsyningskonvoier som flyttet fra Polen til Ukraina, og hevdet at de var «legitime mål».

NATO har gjentatte ganger sagt at ethvert angrep på NATO-territoriet vil utløse den kollektive forsvarsforpliktelsen.