Russiske styrker skyter og dreper ti sivile som sto i kø for brød

17/03/2022 09:28

Emma

Utland
Foto: Thomas van Linge/Twitter
Foto: Thomas van Linge/Twitter
Russiske tropper skjøt og drepte 10 personer som sto i kø for brød i byen Mariupol øst i Ukraina, opplyser den amerikanske ambassaden i Kiev.

Det kommer 21 dager etter at Vladimir Putin beordret sine tropper til å starte invasjonen av Ukraina, noe som har resultert i tusenvis av døde borgere og soldater.

Det er ennå ikke klart hvor mange sivile som har mistet livet, men FN anslår at 691 sivile er drept og 1.143 skadet.

Imidlertid kan det faktiske antallet ofre være mye høyere.

«I dag skjøt og drepte russiske styrker 10 personer som sto i kø for brød. Slike forferdelige angrep må stoppe. Vi vurderer alle tilgjengelige alternativer for å sikre ansvarlighet for enhver grusom forbrytelse i Ukraina», skrev ambassaden.

Ambassaden ga ikke eller avstått noen konkrete bevis for angrepet i sin tweet, men opptakene har sirkulert på sosiale medier som angivelig viser ofrene.

Den russiske regjeringen har ennå ikke kommentert påstandene om angrepet, selv om Russland konsekvent har nektet å angripe sivile under invasjonen, til tross for hundrevis av bilder og videoer som viser det motsatte.

Rapporter som beskyldte Russlands væpnede styrker for bombeangrepet på fødeklinikken i Mariupol, som drepte fem personer og etterlot 17 skadde, ble beskrevet som «falske nyheter» av landets tjenestemenn.

De hevdet at sykehusbygningen hadde blitt overtatt av ukrainske «radikalere».

En uke senere har Mariupol blitt beleiret, med 20.000 mennesker på rømmen.

Dette har nå ført til at det amerikanske senatet har merket Vladimir Putin som krigsforbryter, og den britiske justisministeren Dominic Raab har besøkt den internasjonale straffedomstolen i Haag for å samle bevis for å straffeforfølge Putin.

I retten er det ikke noe offisielt dokument som katalogiserer alle krigsforbrytelser, men det kan være mord, angrep på sivile som ikke direkte deltar i konflikten, gisseltaking og unødvendig ødeleggelse av sivil eiendom.

 

 

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.