Russland advarer Sverige og Finland: "De bør ikke ha noen illusjoner om at vi ganske enkelt vil komme til enighet med det"

16/05/2022 11:33

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Sverige og Finlands ønske om NATO-medlemskap har ikke vekket entusiasme i Russland.

Søndag 15. mai var en historisk dag i europeisk sikkerhetshistorie. Regjeringene i Finland og Sverige kunngjorde at de ville søke om NATO-medlemskap.

Finland kunngjorde direkte at det vil være medlem. I Sverige sa sosialdemokratene, sveriges regjeringsparti, at det ville fungere for en svensk søknad om medlemskap.

Paradigmeskiftet er nå en realitet, og dermed er det ikke lenger nøytralt for de to landene.

Nyheten har blitt møtt med applaus og applaus i Vesten, mens Russland åpenbart ikke er fornøyd med kunngjøringen. Det vil bety at Russland er omgitt av NATO-land rundt seg. Det er, etter russisk syn, en stor trussel.

Russlands viseutenriksminister Sergej Ryabkov sa mandag at Finland og Sverige ikke bør ha noen illusjoner om at Moskva ganske enkelt vil tåle å bli med i NATOs militærallianse, og kaller det en feil som vil få vidtrekkende konsekvenser.

"Situasjonen endrer seg åpenbart radikalt i lys av det som skjer," siterte nyhetsbyrået Interfax Ryabkov som sagt, ifølge Reuters.

– At sikkerheten til Sverige og Finland ikke vil bli styrket som følge av denne beslutningen, er veldig tydelig for oss. De skal ikke ha noen illusjoner om at vi ganske enkelt vil komme til enighet med det, sa Ryabkov.

– Det generelle nivået på militær spenning vil øke, forutsigbarheten i denne sfæren vil avta. Det er synd at sunn fornuft ofres til en fantombestemmelse om hva som skal gjøres i denne situasjonen.

 

 

 

Læs også:

Så enkelt: En rask måte å rengjøre ovnen på Et enkelt triks for å få ovnen til å glinse igjen ved å bruke en enkel ting.