Russland mangler ressurser: Krigen kan stoppe snart

15/03/2022 07:38

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ifølge en topp ukrainsk rådgiver er krigen usannsynlig å vare lenge.

Det er nå nesten tre uker siden russiske tropper krysset grensen til Ukraina i det Russland fortsetter å kalle en «spesiell militæroperasjon», men som resten av oss kaller den første krigen i Europa siden andre verdenskrig.

Siden den gang har vi hver dag vært i stand til å våkne opp til forferdelige nyheter om nye missilangrep og et nytt og høyere antall dødsfall.

Så langt har flere tusen sivile - inkludert eldre, barn og kvinner - blitt såret eller døde, mens flere tusen soldater også har mistet livet på begge sider av konflikten.

Samtidig, ifølge FN, har mer enn 2,5 millioner ukrainere forlatt, alt de eier og har flyktet til Blant annet Polen, Romania og Ungarn, mens minst en million ukrainere også flykter inne i landet.

Krigen vil derfor utvilsomt påvirke hele Europa, og faktisk, på grunn av Vestens sanksjoner mot Russland, har de første konsekvensene allerede blitt påvirket utenfor Europas grenser i form av stigende råvarepriser, spesielt gass og olje.

Det er nok ikke første gang krigen tar slutt, men mange frykter kanskje at den kan dra på seg og ende opp i flere år.

Hvis du spør ukrainerne, er det neppe tilfelle.

Ifølge TV 2 har en topp ukrainsk rådgiver sagt at krigen kan ende allerede i mai fordi Russland går tom for ressurser. 

Et scenario som ikke er helt usannsynlig, da det meste av verden har nektet å handle med Russland og har pålagt landet tøffe økonomiske sanksjoner.

Dette har ført til at den russiske rubelen har falt i verdi, noe som ifølge Informationbet betyr at Russland kan risikere å gå konkurs.