Rystene: Kvinne ble tvunget til gynekologisk undersøkelse før hun måtte gå om bord på flyet

02/11/2020 08:19

Emma Sletta

Utland
Det høres helt bisarrt ut, men det var akkurat det som skjedde da et fly skulle fly fra Doha til Sydney.

Normalt er det nok å vise pass og bordkort før ombordstigning på et fly, men nylig ble alle kvinner som var på et fly fra Doha i Qatar til Sydney, Australia, tvunget til å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse før de gikk om bord i flyet. Det skriver Daily Star.

Grunnen til at kvinnene ble tvunget til å gjennomgå den ydmykende undersøkelsen var at en nyfødt baby hadde blitt funnet kort tid før flyets avgang i et av flyplassens terminal toaletter. For å finne moren til den forlatte babyen, ble alle kvinnene som skulle på dette flyet derfor undersøkt i en ambulanse på rullebanen.

Kvinnene ble bedt om å fjerne undertøyet og ble senere tvunget til å utføre en medisinsk undersøkelse for å se om den forlatte babyen kunne tilhøre dem.

Ingen av kvinnene som skulle være på dette flyet viste seg å være moren. Blant kvinnene som ble tvunget til å gjennomføre undersøkelsen var 13 australiere som var på vei hjem. Den australske utenriksministeren Marise Payne kalte hendelsen, som fant sted på Hamad internasjonale lufthavn i Doha, «dypt urovekkende og støtende».

Ble dypt sjokkert over hendelsen

En mannlig medpassasjer kunne senere rapportere at kvinnene ble dypt påvirket av situasjonen. Mange av dem var veldig opprørt da de kom tilbake til flyet og en ung kvinne gråt.

Det var tjenestemenn i Doha som tvang kvinnene til å gjennomgå den medisinske undersøkelsen. Den australske utenriksministeren har uttrykt stor bekymring for qatarske tjenestemenn og venter nå på en rapport for å avklare nøyaktig hva som skjedde.

Ingen av kvinnene ble informert om hva det handlet om før studien. Helsepersonell skal ha vært bekymret for morens helse etter at spedbarnet ble funnet, og derfor ble etterforskningen iverksatt.

En australsk føderal  regjeringstalsmann sa at behandlingen av kvinnene var støtende, grovt upassende og utover omstendigheter der de kunne gi gratis og informert samtykke.

Talsmannen sa: «Den australske regjeringen er dypt bekymret for uakseptabel behandling av noen kvinnelige passasjerer på en nylig Qatar Airways-flyvning på Doha flyplass».