Skjer det nå: Kupp mot Putin er på vei

17/05/2022 11:53

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Et kupp mot den russiske presidenten er angivelig allerede i gang.

Ifølge vedvarende rykter fra ukrainsk etterretning spesielt, er et kupp i gang mot Putin. Ifølge den ukrainske generalmajor Kyrylo Budanov er dette allerede i gang, og det kan bli umulig for Putin å stoppe.

I et ekstraordinært intervju med Sky News sa generalmajor Kyrylo Budanov at krigen godt kan være over allerede i august i år.

Ifølge Budanovs spådommer vil Russland kollapse hvis de lider et nederlag i Ukraina. Dette vil føre til avsettelse av Russlands leder, Vladimir Putin. Faktisk er det allerede en bevegelse på gang i Russland som prøver å ta makten fra Putin.

– Det vil til syvende og sist føre til et lederskifte i Russland. Denne prosessen er allerede igangsatt, og de tenker allerede i den retningen, sa Budanov under intervjuet.

Dermed mener Budanov at et kupp på Vladimir Putin allerede er på vei. Dette skyldes delvis at Putin ifølge Budanovs intelligens er i en «svært dårlig mental og fysisk tilstand, og han er veldig syk».

Putins fysiske tilstand har vært mye diskutert i det siste. Flere videoer har blomstret som har gitt opphav til mistanker om både Parkinsons, blodkreft og andre alvorlige sykdommer. Budanovs uttalelser sementerer mistanke om Putins sykdom, der Bodanov snakker skrått og benekter at uttalelsene er rent propaganda.

Hvem skal etterfølge Putin?

Skulle omstendighetene tvinge Putin til å gå av, vil hans umiddelbare erstatning være Mikhail Mishustin.

Mishustin er for tiden Russlands statsminister og er derfor Putins nestkommanderende. Derfor vil han ta makten i tilfelle Putin selv går av.

I tilfelle et militærkupp er det lite sannsynlig at Mishustin blir installert som russlands øverste leder.

Hvis militæret i stedet prøver å styrte Putin, kan makten ende opp med forsvarsminister Shoigu. For tiden bidrar Sergei Shoigu til å koordinere invasjonen av Ukraina, men kanskje planlegger han også å ta makten i Kreml.

Selv om han utfører ordrer som kommer direkte fra Putin, følger det russiske militæret hans ordre. Teoretisk sett kunne han bruke denne makten til å bruke putins øverste ledelse i et kupp. Men Putin og Shoigu regnes som venner, så det anses ikke som sannsynlig at Shoigu vil forsøke et kupp. Hvis kuppet kommer fra militæret, er det derfor fortsatt usikkert hvor landets ledelse skal ligge.

Budanov mener imidlertid at et kupp vil sette en stopper for krigen, og putin vil derfor ikke bli erstattet av en annen tyrann som vil teste mulighetene for å gjenskape Sovjetunionen.